Σάββατο, 4 Νοεμβρίου. Μια πολύ σπουδαία βραδιά για το Gagarin 205 Live Music Space που θα φιλοξενήσουν την περίφημη Βρετανίδα βιολίστρια Sophie Solomon, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του εντυπωσιακού ντεμπούτου album της, “Poison Sweet Madeira”, το οποίο τόσο έχει αγαπηθεί από το κοινό της χώρας μας.
Την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, η Sophie Solomon θα εμφανιστεί στην Αποθήκη του Μύλου, στη Θεσσαλονίκη.
Αληθινή βιρτουόζος στο όργανό της, έχει καταφέρει να δημιουργήσει αίσθηση σα δημιουργός που δε φοβάται να τολμήσει καινούργια πράγματα. Οι συνθέσεις της κατορθώνουν να συνδυάσουν με μοναδικό τρόπο την κλασσική μουσική με εκείνη των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, χωρίς να λείπουν οι πινελιές από τους εξωτικούς ήχους της Βόρειας Αφρικής, αλλά και από την παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών.
Γεννημένη στο Manchester, πριν από 27 χρόνια, η Sophie Solomon ξεκίνησε να παίζει βιολί στην ηλικία των δύο ετών. Στα τέσσερά της συνάντησε τον Yehudi Menuhin και παρακολούθησε σε κονσέρτο τον μεγάλο τσελίστα Rostropovich. Τα πρώτα πέντε χρόνια έπαιζε μόνο με το αυτί, αφού νότες έμαθε να διαβάζει όταν έγινε επτά χρονών. Η εξέλιξη του ταλέντου της ήταν τέτοια που σύντομα έγινε το “αστέρι” της National Children’s Orchestra, ένα πραγματικό παιδί-θαύμα το οποίο, παρόλα αυτά, ταλαιπωρούσε τους καθηγητές του, αφού ο υπερβάλων ενθουσιασμός που της προκαλούσε η μουσική την έκανε ιδιαίτερα ζωηρή.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Ιστορία και έμαθε τη Ρώσικη γλώσσα, ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον – το οποίο εξελίχθηκε σε μεγάλη αγάπη – για τη μουσική της Ανατολικής Ευρώπης (ιδίως της Ρωσίας), την Εβραϊκή Klezmer και τη μουσική των Τσιγγάνων. Άλλωστε, η οικογένειά της προέρχεται από Εβραίους μετανάστες, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Πολωνία και τη Λιθουανία, τρεις γενιές πίσω. Παράλληλα, δούλεψε για ένα χρονικό διάστημα σαν drum ‘n’ bass DJ, γεγονός που είναι απόρροια της αγάπης της για την dance μουσική.
Μετά το τέλος των σπουδών της, ταξίδεψε πολύ στην Ανατολική Ευρώπη, απορροφώντας νέους ήχους και επιρροές στην πορεία της, καταλήγοντας τελικά στη Ρωσία, όπου και παρέμεινε για έναν ολόκληρο χρόνο. Εκεί συνειδητοποίησε αυτό που ήδη, από τις πρώτες ημέρες στο πανεπιστήμιο, είχε αρχίσει να αισθάνεται: ήθελε πια να κάνει τη δική της μουσική, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της κλασσικής της εκπαίδευσης.
“Παρότι αγαπώ με πάθος την κλασσική μουσική ένιωθα περιορισμένη από τις αυστηρές παραμέτρους του ρεπερτορίου της. Έπρεπε να πάρω την απόφαση να απομακρυνθώ από αυτή για να βρω τη δική μου φωνή.”
Το 1999 σχηματίζει, μαζί με ορισμένους εξαιρετικούς μουσικούς (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η, διάσημη πλέον, KT Tunstall), τους Oi Va Voi, ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα στο πλαίσιο του οποίου το παίξιμο της απελευθερώθηκε. Η δουλειά του συγκροτήματος πήρε φοβερές κριτικές και απέσπασε βραβεία, ενώ η σκηνική τους παρουσία ήταν πραγματικά εκρηκτική, σε τέτοιο βαθμό που ο Τύπος προσέδωσε στη Sophie Solomon το προσωνύμιο “Keith Richards του βιολιού!”
Οι εμφανίσεις της με τους Oi Va Voi την έκαναν περιζήτητη. Συνεργάστηκε με μουσικούς όπως ο Rufus Wainwright, η Heather Nova και ο ηθοποιός / folksinger Theo Bikel, όμως στο μυαλό της ήταν πια η έναρξη μιας solo καριέρας, ως φυσική και λογική εξέλιξη της εως τώρα πορείας της, η οποία θα της έδινε την ευκαιρία να εκφράσει με τον δικό της, απόλυτα προσωπικό τρόπο, όλα εκείνα τα πολυποίκιλα μουσικά της ενδιαφέροντα.
“Ανέκαθεν με γοήτευαν και με επηρέαζαν διάφορα είδη μουσικής και η solo καριέρα μου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσω ακόμα περισσότερο αυτή μου την τάση. Υπάρχει μία πολύ έντονη Ρώσικη επιρροή, ένα Βορειο-Αφρικάνικο vibe, μια αίσθηση Ρουμανικού underground bar, ξενυχτισμένου και ποτισμένου στο αλκοόλ, καθώς και μια αυθεντικά “βρώμικη” πινελιά που παραπέμπει στον Tom Waits. Αυτό που ήθελα είναι να φτιάξω ένα album που να προέρχεται από όλη αυτή την ποικιλία των επιρροών αλλά, ταυτόχρονα, να έχει μια ενιαία φωνή, η οποία να είναι το βιολί μου.”
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Sophie Solomon. Η φωνή της είναι το βιολί της. Η μουσική της είναι ένας συναρπαστικός συνδυασμός πάθους και τεχνικής που δεν οριοθετείται από τις συμβατικές παραμέτρους του οργάνου. Το όραμά της είναι μοναδικό, μια.... θρασύτατη και ρηξικέλευθη μίξη πολλών διαφορετικών στυλ και επιρροών που, τελικά, αποκτούν νόημα και ενιαία μορφή από το απίστευτο παίξιμό της.
“Όταν παίζω, το βιολί είναι μια προέκταση του σώματός μου. Δε σκέπτομαι τίποτα άλλο. Δεν καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει αλλά είναι σα να καταλαμβάνει το πνεύμα και το ένστικτο τα ηνία.”
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το “Poison Sweet Madeira”, το εξαιρετικό ντεμπούτο της Sophie Solomon, ένα album που προέκυψε σύμφωνο με τις επιδιώξεις της, αφού είναι σχεδόν αδύνατο να το κατηγοριοποιήσεις, το οποίο συνδυάζει όλα τα προαναφερθέντα μουσικά είδη (κλασσική, Ρώσικη και, γενικά, μουσική της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, tango, klezmer και τσιγγάνικη μουσική) και, τελικά, προσφέρει μια σειρά από κομμάτια που μπορείς να τα χορέψεις αλλά και, εξίσου εύκολα, να τα ακούσεις καθισμένος σε μια γωνία ενός σκοτεινού bar, με μοναδική παρέα ένα μπουκάλι αλκοόλ.
Στο album συμμετέχουν, δανείζοντας τα φωνητικά τους, ο Richard Hawley - πρώην μέλος των Pulp και των Longpigs, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα γνωστός την περασμένη χρονιά, κυκλοφορώντας έναν από τους καλύτερους δίσκους που βγήκαν κατά τη διάρκειά της, το “Cole’s Corner” - στο “Burnt By The Sun”, η KT Tunstall – πολύ γνωστή, πλέον, ως solo καλλιτέχνης και συνοδοιπόρος της Sophie στους Oi Va Voi – στο “Lazarus” και ο διάσημος ηθοποιός Ralph Fiennes στο “A Light That Never Dies”.
Παράλληλα, υπάρχουν τραγούδια με θεματολογία που συμπίπτει με τις καθαρά μουσικές τους καταβολές, όπως το “Holy Devil” και το ομώνυμο κομμάτι του album, τα οποία περιέχουν αναφορές στον Ρασπούτιν.
“Έχω μια εμμονή με τη Ρωσία από τότε που ήμουν εννεά χρονών. Είναι μια χώρα όπου οι άνθρωποι ζουν έντονα και οι αντιθέσεις και οι εμπειρίες είναι ακραίες. Από τον πόνο, τη δυστυχία και τα βάσανα μέχρι τα όρια του υπερβολικού πάθους και της αγριότητας. Μουσικά, ελπίζω να υπάρχει κάτι από αυτά τα ακραία συναισθήματα και σε αυτό το album.”
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στις ζωντανές της εμφανίσεις. Επί σκηνής, η Sophie Solomon είναι, κυριολεκτικά, σα δαιμονισμένη. Πραγματικά αεικίνητη, παίζει με τόσο πάθος το βιολί της που, στις συναυλίες τις οποίες κατά καιρούς πραγματοποιεί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, φροντίζει να προσέχει έτσι ώστε να μη χτυπήσει κάποιον από τους υπόλοιπους μουσικούς με τον αγκώνα της!
Οι εμφανίσεις της στη χώρα μας αναμένεται να είναι, το λιγότερο, συναρπαστικές. Είναι σίγουρο πως θα ξεσηκώσει το κοινό με τον δικό της, μοναδικό, μαγικό τρόπο και με τη συνοδεία της ακουστικής μπάντας της, η οποία αποτελείται από μερικούς εξαίρετους μουσικούς.
Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 21.00 και εισιτήρια προπωλούνται, προς 30 ευρώ, στο Ticket House (Πανεπιστημίου 42), τα Metropolis, το i-ticket.gr - όπου γίνονται και τηλεφωνικές κρατήσεις στα 801 11 60000 (από σταθερό) και 210 6786000 (από κινητό), μόνο με πιστωτική κάρτα - και το Ticket Point (το Box Office της Astra, στο κέντρο της Αθήνας, σύντομα κοντά σας). Στο ταμείο η τιμή θα είναι 35 ευρώ.
Gagarin 205 Live Music Space, Λιοσίων 205, κοντά στο Σταθμό Μετρό / Ηλεκτρικού της Αττικής.