Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία), ανάλογα με την καταγωγή του εγκληματία, υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα - παρανομίες που άλλοι τα καταφέρνουν καλύτερα, κι άλλοι χειρότερα..
Μάθετε λοιπόν, σε τι είναι καλοί οι Ισπανοί, οι Ρώσοι, οι Ιταλοί, οι Ρουμάνοι, και πού να τους προτιμάτε (ή αποφεύγετε - ανάλογα)..
«Εξειδίκευση»
Οι Ισπανοί κακοποιοί ασχολούνται ιδιαίτερα με το εμπόριο κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ οι Ιταλοί επικεντρώνουν τη δράση τους στη σωματεμπορία.
Οι Αλβανοί ασχολούνται τόσο με τα ναρκωτικά όσο και με το εμπόριο ανθρώπων και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η ακραία βία που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους «επιχειρηματικούς» στόχους τους, δηλαδή τη φυσική εξόντωση των ανταγωνιστών τους για να τους πάρουν τις αγορές τους.
Οι εγκληματικές οργανώσεις της Ρωσίας -διαπιστώνει η Γιούροπολ- είναι πολύ ισχυρές και ασχολούνται κυρίως με το λεγόμενο οικονομικό έγκλημα, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τους οικονομικούς εκβιασμούς και την παράνομη μετανάστευση.
Οι συμμορίες της Τουρκίας έχουν κατά κανόνα...οικογενειακό χαρακτήρα και ασχολούνται με τις εισαγωγές ηρωίνης, ενώ οι Αλβανοί διαθέτουν τα μεγαλύτερα και αρτιότερα οργανωμένα δίκτυα πώλησής τους.
Οι εγκληματικές οργανώσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ειδικεύονται στο οικονομικό έγκλημα, στην κλοπή ή αναπαραγωγή ψεύτικων πιστωτικών καρτών, στην πλαστογραφία ταυτοτήτων,διαβατηρίων κλπ. και στην παραχάραξη χαρτονομισμάτων (ευρώ).
Οι αλβανικές συμορίες - Απειλή για την ΕΕ
(ή αλλιώς "Πώς να μην νιώθετε άσχημα όταν σας λένε ρατσιτσές, όταν φορτώνετε όλα τα κακά στους Αλβανούς")
Οι αλβανικές συμμορίες κακοποιών συνιστούν σήμερα την μεγαλύτερη απειλή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δολοφονώντας όλους τους άλλους ανταγωνιστές τους.
Η διαπίστωση αυτή καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωαστυνομίας (Europol) για την εγκληματικότητα (εξαιρούνται οι τρομοκρατικές πράξεις) στις χώρες-μέλη της ΕΕ κατά το 2003.
Σύμφωνα με την έκθεση, το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται σταθερά μέσα στην ΕΕ.
Σήμερα δραστηριοποιούνται στις 25 κοινοτικές χώρες 4.000 εγκληματικές συμμορίες με τουλάχιστον 40.000 μέλη.
Πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός τους ήταν 3.000 και τα μέλη τους 3.000. Βασικό χαρακτηριστικό των αλβανικών συμμοριών είναι η ακραία βία που χρησιμοποιούν προκειμένου να πετύχουν τους «επιχειρηματικούς» στόχους τους, δηλαδή τη φυσική εξόντωση των ανταγωνιστών τους
Οι Ευρωπαίοι κακοποιοί, εξάλλου, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στη διεθνή δικτύωσή τους με «συναδέλφους» τους στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Τουρκία, το Βιετνάμ κλπ.
Σχεδόν όλες οι συμμορίες διατηρούν δεσμούς με καθοδηγητικά κέντρα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ολλανδία.
Αλλαγή διάρθρωσης
Σημειώνεται τέλος ότι η διάρθρωση των συμμοριών μεταβάλλεται σταδιακά παίρνοντας τη μορφή μικρών ομάδων χωρίς ιεραρχική δομή, πράγμα που δυσκολεύει τις διωκτικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών.
Ενώ παλαιότερα κάθε εγκληματική οργάνωση είχε ένα «αντικείμενο ενασχόλησης» (όπως λ.χ. τα ναρκωτικά), οι σημερινές έχουν επεκτείνει τη δράση τους σε ποικίλους τομείς.