Τσουχτερά πρόστιμα, ύψους από 400 έως 3.000 ευρώ, κινδυνεύουν να πληρώσουν όλοι όσοι ψαρεύουν αχινούς για να τους φάνε. Η ερασιτεχνική αλιεία αχινών απαγορεύεται από την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία και οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την επιβολή των προστίμων. Ο αχινός σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση και οι αρμόδιες αρχές είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένες, να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα στους λουόμενους που περνούν την ώρα τους ψαρεύοντας.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι και η επαγγελματική αλιεία και μεταποίηση αχινού ελέγχεται, τουλάχιστον τυπικά, από τις ελληνικές αρχές. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια οι αχινοί προέρχονται είτε από παράνομους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες αλιείας, είτε από άλλες περιοχές της χώρας. Το ερώτημα είναι αν οι ποσότητες των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια προέρχονται από πιστοποιημένες μονάδες.
Ο αχινός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως εδραίος οργανισμός (κάθεται σε ένα σημείο) συγκεντρώνει τη βρομιά της θάλασσας, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει μόλυνση. Επιπλέον οι εργάτες που ασχολούνται με την «αποφλοίωση» των αχινών που φτάνουν στα τραπέζια μας χρειάζεται να είναι υγιείς, καθώς οι διάφοροι ιοί μεταφέρονται εύκολα μέσω των συγκεκριμένων οργανισμών. Για το λόγο αυτόν συνιστάται στους καταναλωτές να αγοράζουν αχινούς μόνο από πιστοποιημένες μονάδες ή τουλάχιστον να ρωτούν τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης από πού προέρχονται οι αχινοί που τους σερβίρουν, ασκώντας με το δικό τους τρόπο πιέσεις. Παράλληλα οι ελεγκτικές αρχές αναμένεται να πραγματοποιήσουν ελέγχους για να διαπιστώσουν πιθανές περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αχινών σε χώρους εστίασης.
Πηγή: Espresso