Συνεχίζοντας την παράδοση του ετήσιου αφιερώματος σ’ έναν κορυφαίο σκηνοθέτη του παρελθόντος, το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», θα συστήσει φέτος στο κοινό του τον Μαξ Οφίλς (1902 – 1957). Ο δημιουργός που χαρακτηρίζεται από τα εγκυρότερα κινηματογραφικά περιοδικά και βιβλία ως ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, αλλά παραμένει άγνωστος στο κοινό, θα δώσει στους θεατές την ευκαιρία να τον ανακαλύψουν. Μοναδικά μοντέρνος στο ύφος και τη φόρμα, ο Μαξ Οφίλς πειραματίστηκε με όλα τα κινηματογραφικά είδη, σημαδεύοντάς τα με αξέχαστα αριστουργήματα.
Ο Σκηνοθέτης
Ο Μαξ Οφίλς γεννήθηκε ως Μαξιμίλιαν Οπενχάιμερ στη Γερμανία, αλλά από την αρχή της καριέρας του στο θέατρο και τον κινηματογράφο χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Οφίλς, θέλοντας να προστατεύσει τον πατέρα του από την ντροπή που θα συνδεόταν με το επίθετό του, εάν τυχόν αποτύγχανε στη ζωή!
Το πρώτο του βήμα στον κόσμο του θεάματος έγινε με ρόλο θεατρικού ηθοποιού, το 1919 – πέντε χρόνια αργότερα αναλάμβανε θεατρικές παραγωγές και σύντομα πήρε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Burgtheater της Βιέννης, υπογράφοντας το ανέβασμα τουλάχιστον 200 έργων. Στον κινηματογράφο τον προσκάλεσε ο Ανατόλ Λίτβακ, καθιστώντας τον σκηνοθέτη των σκηνών διαλόγου στις ταινίες που γύρισε για την UFA στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε την πρώτη μικρού μήκους ταινία του, με τον ευφάνταστο τίτλο «Θα Προτιμούσα Λάδι από Συκώτι Μπακαλιάρου», το 1931.
Προβλέποντας την άνοδο των Ναζί στην εξουσία, ο Εβραίος Οφίλς μετοίκισε το 1933 στη Γαλλία και το 1938 πήρε τη γαλλική υπηκοότητα. Μετά την υποταγή και της Γαλλίας στη Γερμανία, ο σκηνοθέτης διέσχισε την Ελβετία και την Ιταλία για να καταλήξει, το 1941, στην Αμερική, μετανάστης, ασφαλής, αλλά σε απόλυτη δημιουργική αδράνεια. Ο άνθρωπος που τον στήριξε και τον εισήγαγε στις ταινίες του Χόλιγουντ, δεν ήταν άλλος από τον μεγάλο του θαυμαστή, τον σκηνοθέτη Πρέστον Στάρτζες. Για μια δεκαετία, περίπου, ο Μαξ Οφίλς δούλεψε στην Αμερική, κέρδισε την εκτίμηση της κριτικής, το σεβασμό των συνεργατών του και τη λατρεία του κοινού. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 1950. Πέθανε στο Αμβούργο, αλλά ο τάφος του βρίσκεται στο Νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι. Είχε σκηνοθετήσει είκοσι πέντε ταινίες και είχε κατακτήσει μια θέση στον κύκλο των ανθρώπων που οδήγησαν την τέχνη τους σε νέους δρόμους.
Το Έργο
Ως μεγάλος σκηνοθέτης, ο δημιουργός Μαξ Οφίλς είχε σταθερές εμμονές, και στο περιεχόμενο και στη φόρμα των ταινιών του. Ένας από τους ελάχιστους άνδρες φεμινιστές της δεκαετίας του ’40, υπερτόνιζε τη γυναικεία χειραφέτηση, την ομορφιά, δύναμη και ικανότητα του ασθενούς φύλου. Με την ίδια λογική, στις ταινίες του που πραγματεύονται τη διαμάχη δύο αντρών, το σίγουρο είναι ότι θα κερδίσει ο πιο αδύναμος. Από την άλλη πλευρά, η απόλαυση του Οφίλς στο γύρισμα ήταν η όσο πιο απαιτητική, τεχνικά, σκηνοθεσία: η βελούδινή κίνηση της κάμεράς του είναι, πάντα, αποτέλεσμα σύνθετων γυρισμάτων με γερανό ή εκτεταμένων τράβελινγκ, το σήμα κατατεθέν του Οφίλς, από το οποίο εμπνεύστηκε το ύφος του ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στις αρχές της καριέρας του.
Μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλέγονται ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Τοντ Χέινς, αλλά και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο οποίος, μάλιστα, αποτίει έκδηλο φόρο τιμής στο Μια Λάθος Στιγμή, με τη σκηνή της μυστικής ταφής στο Volver.
Το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», επιλέγει τα καλύτερα και σπανιότερα από τη φιλμογραφία του Μαξ Οφίλς, συμπεριλαμβάνοντας τα μεγαλοπρεπή δράματα εποχής, τις συγκλονιστικές λογοτεχνικές διασκευές και τα εξπρεσιονιστικά φιλμ νουάρ, ενδεχομένως τα καλύτερα στο είδος και παρουσιάζει τις ταινίες Λιμπελάι (1933), Το Γράμμα μιας Αγνωστης (1948), Παγιδευμένη (1949), Μια Λάθος Στιγμή (1949), Το Γαϊτανάκι του Ερωτα (1950), Ηδονή (1952), Τα Σκουλαρίκια της Μαντάμ ντε… (1953) και Λόλα Μοντές (1955).
Σε μια ευτυχή συγκυρία, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα παρουσιάσουν επίσης το διάσημο αντιναζιστικό ντοκιμαντέρ του Μαρσέλ Οφίλς, γιου του Μαξ, το Le Chagrin et la Pitié. Με μία υποψηφιότητα για Οσκαρ και δεκάδες βραβεία στο ιστορικό της, η ταινία θεωρείται αντιπολεμικό αριστούργημα, επιτομή στο είδος του ντοκιμαντέρ και γιορτάζει, φέτος, τα τριάντα χρόνια από την πρώτη της κινηματογραφική προβολή.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Ανοιχτή Πρόσκληση από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:
• Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό φωτογραφίας «Κλείστε στο Φακό σας Ένα Φεστιβάλ» - εάν είστε φοιτητές ή απόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών σχολών Φωτογραφίας της Ελλάδας & του Εξωτερικού, δηλώστε συμμετοχή μέχρι την 1η Αυγούστου. Αποτυπώστε την κάθε στιγμή του Φεστιβάλ, από τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο φακό σας και δώστε εσείς την εικόνα στην κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας.
• Γίνετε εθελοντές εργαζόμενοι στη 13η διοργάνωση, ως υπεύθυνοι για τη συνοδεία των επίσημων προσκεκλημένων του Φεστιβάλ, υπεύθυνοι αιθουσών ή υπεύθυνοι ενημέρωσης. Στείλτε μας μια σύντομη παρουσίασή σας έως τις 20 Ιουλίου και... ξέρουμε τι θα κάνετε μετά το καλοκαίρι!
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» διοργανώνεται από την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία) σε συνεργασία με το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ (ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ)
Πληροφορίες
Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών
τηλ. +30 210 6061108
email zkandyla@pegasus.gr
http://www.aiff.gr