Winamp 5 –; Η επιστροφή του βασιλιά
Ημερομηνία Παρασκευή, 09 Ιαν 2004 @ 10:00 Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες
Αποστολέας alipasas
Όταν την προηγούμενη εβδομάδα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, η Nullsoft ανακοίνωσε τη νέα έκδοση του δημοφιλούς και πρωτοπόρου προγράμματός της Winamp, αδιαφόρησα αρχικά. Ο βασικός λόγος ήταν ότι έχοντας δοκιμάσει εκτενώς τις προηγούμενες εκδόσεις 2.x και 3.x είχα καταλήξει ότι η νέα έκδοση δε θα ήταν παρά μία ακόμη εξέλιξη της σειράς 3.x, η οποία οφείλω να ομολογήσω ότι με είχε απογοητεύσει.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχω περάσει από διάφορα στάδια εγκατάστασης και χρήσης μουσικών προγραμμάτων, κυρίως αναπαραγωγής μουσικής και ακολούθως κωδικοποίησης και αποθήκευσης. Παρ’ολ’αυτά, πάντα γυρνούσα στη σειρά 2.x του Winamp (τελευταία έκδοση 2.91). Για κάποιο λόγο, που μου είναι τώρα απόλυτα κατανοητός, μου φαινόταν η πιο χρηστική και ποιοτική.
Όταν αρχικά κυκλοφόρησε, η σειρά 2 του Winamp υπήρξε πρωτοποριακή, προσφέροντας όχι μόνο ευκολία χρήσης και ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα μια δωρεάν λύση για όλους τους φίλους της μουσικής μέσω υπολογιστή. Με μια πληθώρα χαρακτηριστικών και εξωτερικών συνιστωσών (plugins) κατάφερε να ορίσει το στάνταρντ στη μουσική αναπαραγωγή. Πολλοί οι μιμητές, με πιο πετυχημένη απόπειρα την έκδοση Ανοιχτού Κώδικα (Open Source) για Linux. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα (xmms) ήταν σα να έβλεπες το Winamp με διαφορετικές χρωματικές συνιστώσες και γραφικά.
Με την εξέλιξη των υπολογιστών και την εκθετική διάδοση των mp3, πολλά προγράμματα άρχιζαν να παρουσιάζουν εξελιγμένη ποιότητα, προσφέροντας ταυτόχρονα καινούρια χαρακτηριστικά, όπως αναπαραγωγή video, γραφικές απεικονίσεις κυματομορφών (visualizations) και εργονομικά περιβάλλοντα. Σε μια προσπάθεια να ανακάμψει στις προτιμήσεις των χρηστών, η Nullsoft αποφάσισε να δαπανήσει χρόνο στη βελτίωση του γραφικού περιβάλλοντος του Winamp, κυκλοφορώντας την έκδοση 3.
Η συγκεκριμένη έκδοση είχε νέο σχήμα, νέα μηχανή αναπαραγωγής, και νέο τρόπο διαχείρισης συνιστωσών. Παρ’όλη τη φιλότιμη προσπάθεια των προγραμματιστών και παρ’όλη τη θερμή αποδοχή που έλαβε από τους απανταχού χρήστες της μουσικής κοινότητας, η σειρά 3 παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα εργονομίας και χρηστικότητας, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις προβλήματα σταθερότητας και συνεργασίας με το λειτουργικό σύστημα των Windows. Η προσωπική μου πείρα έδειξε ότι τα Win2k ήταν ιδιαίτερα εχθρικά προς το πρόγραμμα.
Έτσι λοιπόν, μετά από φιλότιμες προσπάθειες και αρκετές δοκιμές, κατέληξα να γυρίσω στο παλιό και καλό Winamp 2.91. Βλέποντας την ανακοίνωση για νέα έκδοση, την έκδοση 5, η αλήθεια είναι ότι ανασήκωσα το δεξί μου φρύδι. Δε δίστασα όμως να κατεβάσω τη νέα αυτή έκδοση, κυρίως γιατί μου έκανε μεγάλη εντύπωση το προσπέρασμα μιας ολόκληρης σειράς, αυτής της σειράς 4, η οποία δεν υπήρξε ποτέ. Όπως λέει και η ίδια η Nullsoft: «[η αναβαθμισμένη έκδοση 5] είναι τόσο καλή που αποφασίσαμε να προσπεράσουμε μια ολόκληρη σειρά».
Το πρόγραμμα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, η μία από αυτές επί πληρωμής. Η τελευταία (Winamp Pro) δε διαφέρει σε τίποτε από τη δωρεάν, παρά μόνο στη δυνατότητα να κωδικοποιήσει μουσικά κομμάτια σε μορφή mp3 και να αποθηκεύσει την πληροφορία σε οπτικό δίσκο, ένα χαρακτηριστικό το οποίο έλειπε από τις προηγούμενες εκδόσεις, ενώ υπήρχε ενδογενώς σε άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα όπως το MusicMatch Jukebox ή το Real Jukebox. Τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν και στη δωρεάν έκδοση, αλλά με πολύ περιορισμένες ταχύτητες (2X).
Το μέγεθος του προγράμματος στην πλήρη έκδοσή του είναι σχετικά μεγάλο (4.03 ΜΒ) ιδιαίτερα αν κάποιος δε διαθέτει γρήγορες ταχύτητες. Εναλλακτικά προσφέρεται μια «ελαφρή» έκδοση (0.6 MB) με μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά.
Η εγκατάσταση του προγράμματος είναι καθαρή και γρήγορη, όπως έχουμε συνηθίσει από τις προηγούμενες εκδόσεις. Οι επιλογές είναι πολλές για ρυθμίσεις και τα βασικά παράθυρα σαφώς βελτιωμένα και εργονομικά σε σχέση με την έκδοση 3. Σε πολλές περιπτώσεις μου δόθηκε η εντύπωση ότι πρόκειται για την έκδοση 2.91 μεταμορφωμένη. Διαβάζοντας την ιστοσελίδα κατάλαβα ότι ουσιαστικά γι’αυτό πρόκειται: υποστηρίζονται ξανά όλες οι συνιστώσες της έκδοσης 2 και εγκαταλείπονται αυτές της έκδοσης 3 που βασίζονταν σε υβριδικές μορφές διαχείρισης. Παρ’ολ’αυτά, τα γραφικά σχήματα (skins) και των δύο εκδόσεων εξακολουθούν να υποστηρίζονται, προσφέροντας αναβαθμισμένη εικόνα και προκαλώντας μηδενικές αρνητικές παρεμβάσεις στην αισθητική του χρήστη. Η πλήρης έκδοση συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 30 χρωματικά σχήματα για όλες τις προτιμήσεις.
Το βασικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη υποστήριξης για αρχεία του Quicktime και Real Audio/Video. Ένα πρόσθετο βασικό μειονέκτημα είναι η έλλειψη υποστήριξης γλωσσών πλην της αγγλικής, τουλάχιστον προς το παρόν. Η ολοκληρωμένη έλλειψη υποστήριξης Surround από το Winamp 5 έχει ήδη ξεπεραστεί από την πληθώρα διαθέσιμων εξωτερικών συνιστωσών (third-party plugins).
Υπάρχει αναβαθμισμένη υποστήριξη μουσικής βιβλιοθήκης με εύκολη κατηγοριοποίηση και αναζήτηση τίτλων, καθώς και μια πλειάδα διαμορφώσεων του προγράμματος για εύκολη χρήση και ελάχιστα προβλήματα. Τέλος, η δυνατότητα για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές είναι ενδογενώς ολοκληρωμένη στο πρόγραμμα με τη δυνατότητα streaming να βρίσκεται σε απόσταση ενός κλικ από το χρήστη.
Άφησα τελευταίο το βασικότερο πλεονέκτημα της έκδοσης αυτής που δεν είναι άλλη από την πιο αξιόπιστη μηχανή αναπαραγωγής mp3 στην αγορά αυτή τη στιγμή. Η βελτιωμένη έκδοση προσφέρει την αξιοπιστία της έκδοσης 2.x, συνδυασμένη με την ταχύτητα του αλγορίθμου επεξεργασίας.
Με τη νέα έκδοση 5 του Winamp οι χρήστες και φίλοι της μουσικής σε υπολογιστή μπορούν να βρουν το απόλυτο εργαλείο για διαχείριση, αναπαραγωγή και αποθήκευση μουσικής στον υπολογιστή τους. Το Winamp 5 επέστρεψε στο βασίλειό του, για τα καλά αυτή τη φορά.
Θοδωρής Μερτζιμέκης
alipasas@hotmail.com
|
|