Νέα έκθεση για τη μητρική θνησιμότητα που δημοσιεύει η UNICEF επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Η έκθεση «Πρόοδος για τα Παιδιά: Έκθεση για τη Μητρική Θνησιμότητα» διαπιστώνει πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από το 99% όλων των μητρικών θανάτων συμβαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες με περίπου το 84% να συγκεντρώνεται στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία.
«Η τραγωδία είναι πως κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού,» δήλωσε ο Πίτερ Σαλάμα, Διευθυντής του Τομέα Υγείας της UNICEF. «Οι αιτίες της μητρικής
θνησιμότητας είναι ξεκάθαρες όπως και τα μέσα για να τις καταπολεμήσουμε. Παρόλα αυτά γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν χωρίς λόγο.»
Η αιμορραγία είναι η πιο συνήθης αιτία θανάτου, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Ασία. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πιθανότητα θανάτου μιας μητέρας ως αποτέλεσμα επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού κατά τη διάρκεια της ζωής της, είναι μία στις 76, σε αντιπαράθεση με μία στις 8.000 στον βιομηχανικό κόσμο. Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα παρουσιάζεται στο Νίγηρα όπου η πιθανότητα αυτή είναι μία στις 7.
Οι περισσότεροι μητρικοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν. Κλειδί για την αποφυγή τους είναι η καλύτερη ιατρική φροντίδα - ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη μητρική υγεία συμπεριλαμβάνουν: προγεννητική φροντίδα, ελέγχους και συμβουλευτική υποστήριξη για το AIDS, παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού κατά τη γέννα, παροχή επείγουσας μαιευτικής φροντίδας, φροντίδα κατά τη λοχεία και οικογενειακό προγραμματισμό.
Έχουν υπάρξει μερικές πρόοδοι στις παρεμβάσεις υπέρ της μητρικής υγείας τα τελευταία χρόνια. Η κάλυψη προγεννητικής φροντίδας στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυξήθηκε 15 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη δεκαετία, με το 75% των εγκύων μητέρων να λαμβάνουν τώρα κάποιας μορφής προγεννητική φροντίδα. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες έχουν αυξήσει τα ποσοστά παρουσίας ειδικευμένου προσωπικού κατά τη γέννα. Σε περιοχές της Ασίας για παράδειγμα υπήρξε αύξηση από 31% σε 40% μεταξύ 1995 και 2005.
Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης σε πολλές Αφρικανικές χώρες. Όμως ο ρυθμός της προόδου ως προς την επίτευξη του Στόχου της Χιλιετίας για τη μητρική υγεία, που απαιτεί μείωση 75% στα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας μεταξύ 1990 και 2015, είναι αργή σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο και πρέπει τώρα να επιταχυνθεί αν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Η σωτηρία της ζωής των μητέρων δεν αποτελεί μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά μια σωστή επένδυση που ωφελεί όχι μόνο τα παιδιά τους, αλλά τις οικογένειες, τις κοινότητες και τις χώρες συνολικά. Υπάρχει σαφής αλληλεξάρτηση μεταξύ της μητρικής υγείας και των άλλων Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, όπως η εξάλειψη της ακραίας φτώχιας, η μείωση της παιδικής θνησιμότητας και η καταπολέμηση του AIDS και άλλων ασθενειών.