Λίστες με τους δικτυακούς τόπους που επισκέπτονται οι χρήστες, τα e-mail που ανταλλάσσουν, καθώς και τις τυχόν τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιούν μέσω του Διαδικτύου (π.χ. μέσω Skype), αποθηκεύονται υποχρεωτικά για 12 μήνες από τους παρόχους πρόσβασης (ISP) σύμφωνα με Οδηγία της ΕΕ που τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα.
Το σχέδιο παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών στην ΕΕ είχε αποφασιστεί με βρετανική πρόταση έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο το 2005.
Έγινε τελικά δεκτό παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και ορισμένων κυβερνήσεων, οι οποίες έκαναν λόγο για επέλαση του Μεγάλου Αδελφού: στη Γερμανία, προσφυγή κατά της Οδηγίας εξετάζεται στο δικαστήριο, ενώ η Σουηδία (έδρα και του γνωστού PirateBay) έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει το πανευρωπαϊκό μέτρο.
Κι όλα αυτά, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα, με αδιευκρίνηστο μέχρι στιγμής τρόπο (πληροφορίες και φήμες μιλάνε για traffic monitoring), έχουν συλληφθεί 7 άτομα για παράνομη διακίνηση κλειδιών / κωδικών για συνδρομητικά δορυφορικά κανάλια (το γνωστό και σαν Card Sharing) ύστερα από μήνυση κατ αγνώστων από την Nova / Multichoice Hellas (θυγατρική της Forthnet).
Σε ισχύ, πάντως, έχει ήδη τεθεί η αντίστοιχη οδηγία που υποχρεώνει τις εταιρείας τηλεφωνίας να διατηρούν για διάστημα 12 μηνών τα αρχεία με τις κλήσεις των πελατών τους.
Τα δεδομένα που υποχρεούνται να αποθηκεύουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου δεν περιλαμβάνουν το περιεχόμενο των e-mail, των ιστοσελίδων ή των τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά μόνο το πού και το πότε έγιναν προσπάθειες σύνδεσης από τον καθένα χρήστη.
Τα αρχεία καλύπτονται από το απόρρητο των επικοινωνιών και οι Αρχές μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά μόνο με εισαγγελική εντολή.
Το μέτρο είχε προκαλέσει αντιδράσεις και από τις ίδιες τις εταιρείες, με το επιχείρημα ότι η διατήρηση των δεδομένων έστω και για 12 μόνο μήνες κοστίζει ακριβά.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις οργανώσεων για την προστασία της ιδιωτικότητας, οι οποίες κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι χρησιμοποίησε ως αφορμή τις επιθέσεις στο Λονδίνο για να εφαρμόσει απαράδεκτα μέτρα παρακολούθησης των πολιτών.
Ο Τζιμ Κίλοκ, εκτελεστικός διευθυντής της Open Rights Group (Ομάδας Ανοικτών Δεδομένων) υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μέτρου αποφασίστηκε «τεντώνοντας τη νομοθεσία».
Όπως εξήγησε, το αμφιλεγόμενο τέθηκε σε ψηφοφορία στην ΕΕ ως «εμπορικό» ζήτημα και όχι ως ζήτημα που αφορά την αστυνόμευση. Σε αυτή την περίπτωση θα είχε απαιτηθεί ομόφωνη απόφαση.
Μεθόδους υποκλοπής των κλήσεων του Skype αναζητά η EE
Μελέτη σκοπιμότητας για την ανάπτυξη μεθόδων υποκλοπής των κλήσεων στο Skype και σε άλλες πλατφόρμες διαδικτυακής τηλεφωνίας (VoIP) ξεκίνησε η Eurojust, η μονάδα δικαστικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι η ιταλική κυβέρνηση, η οποία ανησυχεί ότι η Μαφία και γενικότερα το οργανωμένο έγκλημα στρέφονται στην τεχνολογία Voice over IP (φωνή μέσω διαδικτυακού πρωτοκόλλου) για να αποφύγουν τυχόν ωτακουστές στα συμβατικά δίκτυα τηλεφωνίας.
«Στόχος μας δεν είναι να εμποδίσουμε τους χρήστες να αξιοποιούν τη διαδικτυακή τηλεφωνία, αλλά το να εμποδίσουμε τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν το Skype και άλλα συστήματα για το σχεδιασμό και την οργάνωση των παράνομων πράξεών τους» δήλωσε η Κάρμεν Μανφρέντα, εκπρόσωπος της Ιταλίας στη Eurojust.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής μονάδας, η μελέτη σκοπιμότητας θα προσπαθήσει «να ξεπεράσει τις τεχνικές και δικαστικές δυσκολίες στην παραβίαση συστημάτων διαδικτυακής τηλεφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τους διάφορους κανόνες προστασίας δεδομένων και τα πολιτικά δικαιώματα».
Εκπρόσωπος της Skype (η οποία ανήκει στην αμερικανική eBay) δήλωσε στο CNet ότι η εταιρεία του είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Eurojust, στην οποία έχει ήδη δώσει εκτεταμένες εξηγήσεις για τις δυνατότητες της πλατφόρμας της και τις νομικές πτυχές της.
Επτά συλλήψεις για παράνομη διανομή των κλειδιών της συνδρομητικής πλατφόρμας Nova μέσω Internet
Επτά άτομα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βόλο, Ηράκλειο και Ρόδο συνέλαβε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου ύστερα από μήνυση που υπέβαλε η MultiChoice Hellas κατά αγνώστων. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η αστυνομία σε εφόδους και έρευνα που έκαναν στους χώρους των συλληφθέντων εντόπισαν δέκτες τύπου Dreambox, κάρτες Gamma (που ξεκλειδώνουν το σήμα της Nova) και άλλο σχετικό υλικό που πιθανότατα χρησιμοποιούνταν για αυτό το σκοπό.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν έχουν και ποινικό χαρακτήρα, αφού κατηγορούνται ότι παραβίαζαν το νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας "κατ' επάγγελμα", οτι δηλαδή έπαιρναν χρήματα από αυτήν τους την δραστηριότητα. Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντα, πολλά και διαφορετικά γράφτηκαν από τον τύπο, που μοιάζουν να έχουν αρκετά στοιχεία βασισμένα και στην φαντασία των συντακτών τους και όχι τόσο στις πληροφορίες από την αστυνομία ή τις επίσημες πηγές πληροφόρησης.
Για παράδειγμα, κάποιοι γράφουν και περιγράφουν μια καλά οργανωμένη επταμελή σπείρα.. ακόμα ακούστηκε ότι "εγκέφαλος" ήταν ένας 24χρονος από τις Σέρρες (ο οποίος όμως από την άλλη "μοίραζε" σε 10-12 άτομα στη περιοχή του / πόλη του). Στην σπείρα αυτή ανήκει λέει και μια 36χρονη έμπορος από τον Βόλο, που βρέθηκε σχετικό λογισμικό εγκατεστημένο στον υπολογιστή του καταστήματος της (άραγε ήξερε ότι βρίσκεται εκεί; γιατί οι άνθρωποι ας πούμε της Vodafone δεν το ήξεραν). Δύο άλλοι ήταν φοιτητές - "χάκερς" στο Ηράκλειο. Συνολικά οι "συνδεδεμένοι" στους παραπάνω επτά που σενέλαβαν ήταν 511 ενώ από αυτούς ενεργοι 346. Μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει σε όλη την υπόθεση, η σχετική έκθεση που συνοδεύει την μήνυση από το συνδρομητικό κανάλι, που μιλάει για περισσότερα από 30 εκατομύρια ευρώ διαφυγέντα κέρδη για την Multichoice και το Ελληνικό Δημόσιο για το 2008-2009. Σε αυτήν την έκθεση το ποσόν φαίνεται να προκύπτει υπολογίζοντας τους παράνομους τηλεθεατές (και δυνητικούς συνδρομητές) σε 100.000 σε όλη τη χώρα (και ίσως και το εξωτερικό, αλλά εκεί η πώληση νόμιμων συνδρομών είναι παράνομη).
Αν όλα αυτά που γράφουν κάποιοι (προφανώς λίγο φουσκωμένα για λόγους εντυπωσιασμού των αναγνωστών τους), αληθεύουν, τότε κάτι δεν πάει καλά. Καταρχήν γιατί το προφιλ όσων συνελήφθησαν και έγιναν γνωστά κάποια στοιχεία τους, δεν ταιριάζει σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να ακούμε για συμορρίες οργανωμένου εγκλήματος (ακόμα και ηλεκτρονικού) και κατ επάγγελμα ειδικότερα. Γιατί "εγκέφαλος" να είναι ο 24χρονος με τα 15 άτομα πάνω του και όχι η 36χρονη (και λόγω ηλικίας και επειδή φαίνεται να έχει συνδεδεμένους 119 χρήστες); Οι φοιτητές σπούδαζαν σε ιδιωτικό κολλέγιο και κάλυπταν τα έξοδα τους από την παράνομη μπίζνα;
Σε όλες τις δημοσιεύσεις, (και δυστυχώς στο δελτίο τύπου της ΓΑΔΑ) αναφέρεται ότι όλοι οι παραπάνω διένημαν μέσω Ιντερνετ το τηλεοπτικό σήμα της Νόβα και όχι τα κλειδιά ή τους κωδικούς που το "ξεκλειδώνουν", όπως γίνεται προφανώς στην πράξη. Γιατί με αυτό το σκεπτικό, θα μπρορούσαμε να υποθέσουμε ότι η κάρτα που βάζουμε στον δέκτη (πειρατική ή αυθεντική) περιέχει όλα τα κανάλια και τις εκπομπές, ταινίες, μεταδόσεις και ντοκυμαντέρ που προβάλλει η κάθε συνδρομητική υπηρεσία (και θα προβάλει στο μέλλον). Μοιάζει λίγο με αυτό, το παλιό και αγαπημένο ανέκδοτο: "Θα μου γράψεις σε μια δισκέτα το Internet;" Διαφορετικά, αν μπορούσε ένας υπολογιστής γραφείου/καταστήματος και μια απλή ADSL σύνδεση με 1024kbit/s σύνδεση upload, όπως αυτός που προφανώς υπήρχε στο μαγαζί στο Βόλο, να υποστηρίξει streaming video σε 119 άτομα τα οποία να βλέπουν ταυτόχρονα όποιο ή όλα από τα δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια της συνδρομητικής υπηρεσίας, τότε μετά το τέλος της ιστορίας αυτής, η 36χρονη έμπορος θα είναι περιζήτητη για πρόσληψη από την Forthnet, ConnX, Tellas, ON telecoms και όποιον άλλον στήνει αυτόν τον καιρό συνδρομητική τηλεόραση μέσω Internet (IP TV - Triple Play) ως τεχνική διευθύντρια (τουλάχιστον) ή απλά να δίνουν σε εκείνη 30 εκατομύρια ευρώ το χρόνο, μόνο και μόνο για την ..πατέντα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον τόσο για το κομμάτι των τεχνικών λεπτομεριών, και για το μέρος των Πνευματικών Δικαιωμάτων και το πώς αυτά διασφαλίζονται, προστατεύονται και αποδίδονται. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εύκολο να δημοσιευτεί άμεσα, εφόσον η έρευνα και η υπόθεση είναι ακόμα σε εξέλιξη, μια και εκκρεμούν οι υπόλοιποι 511 που έχουν καταγραφεί ότι είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες των επτά και ο Εισαγγελέας μελετά τις περαιτέρω ενέργειες. Τι ισχύει για τους δορυφορικούς δέκτες που πωλούνται με την οδηγία να συνδεθούν στο δίκτυο προκειμένου να αναβαθμίζονται αυτόματα οι λειτουργίες του, ενώ παράλληλα (και στην ουσία) κατεβάζουν κλειδιά για δεκάδες συνδρομητικά κανάλια; Η λύση είναι η δίωξη των ιδιοκτητών του; Των εισαγωγέων τους; Η μήπως, να απαγορευτεί η εισαγωγή τους στην Ελλάδα, εφόσον μπορεί να νομοθετηθεί κάτι τέτοιο; Πάντως, σίγουρα θα βοηθούσε να περιοριστεί το ράδιο αρβύλα, η συνωμοσιολογία και οι υπερβολές που γράφονται και περισσότερο αρμόζουν στη λογοτεχνία και όχι στην δημοσιογραφία.
Το μέλλον;
Με την νέα νομοθεσία / οδηγία της ΕΕ (αλλά και ίσως χωρίς αυτή) ποιος ξέρει; Ισως την επόμενη φορά που η κόρη σας (ή εσείς) δώσει σε μια φίλη του το mp3 playler της για να αντιγράψει τα τραγούδια που θέλει, ίσως χρηστεί αυτή εγκέφαλος σε μια νέα σατανική σπείρα πειρατικής διακίνησης!
Πηγές - πληροφορίες: in.gr , sdtv.gr