Πόρτσμουθ. 8 Σεπτεμβρίου 1924. Ημερομηνία σημαδιακή για το όμορφο παραθαλάσσιο θέρετρο των 450.000 περίπου κατοίκων στη νότια ακτή της Αγγλίας. Στην ευρύτερη περιοχή του Χαμσάιρ λοιπόν, ήρθε στη ζωή ο μεγαλύτερος κωμικός της Μεγάλης Βρετανίας και ένας από τούς μεγαλύτερους στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Πίτερ Σέλλερς (πραγματικό όνομα Ρίτσανρτ Χένρυ Σέλλερς) είχε από μικρός κλίση στον χορό, στο τραγούδι και την ηθοποιία, ενώ συμμετείχε και σε βαριετέ της εποχής καθώς και ως ντράμερ σε διάφορες τζαζ μπάντες. Τα παιδικά του χρόνια ήταν «λιτά και καλά» όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στην Raf ως μη-ιπτάμενος λόγω της κακής του όρασης. Μετά τον πόλεμο η πρώτη του επαφή με το ραδιόφωνο (Τhe Goon Show) άρχισε να τον κάνει ευρύτερα γνωστό, ενώ από το 1955 ξεκίνησε η ενάσχόληση του με την τηλεόραση. Πρώτη επιτυχία του το «Ποντίκι που βρυχάται» το 1959, ενώ ακολούθησαν ταινίες όπως το «Είμαι καλά Τζακ», η «Μάχη των Φύλων» κλπ...
Το 1963 στον «Ροζ Πάνθηρα» ως Επιθεωρητής Κλουζώ δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και γίνεται διεθνώς γνωστός. Ο χαρακτήρας του ατζαμή, αλλά έξυπνου και καταφερτζή (στο τέλος πάντα έλυνε τα μυστήρια) επιθεωρητή, έγινε η βάση για... αμέτρητους τέτοιους χαρακτήρες στη μικρή οθόνη. Το 1964 γίνεται ο πρώτος άνδρας που φωτογραφίζεται για λογαριασμό του Playboy.
Την ίδια χρόνιά παντρεύεται την ηθοποιό Μπριτ Έκλαντ και συνεργάζεται με τον Στάνλευ Κίουμπρικ στην ταινία «Dr. Strangelove» Ακολουθούν το «Casino Royale» και βεβαίως, η κατά την γνώμη μου, καλύτερη ταινία του και μια από τις μεγαλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών το θρυλικό «Party» to 1968 (αξέχαστη η σκηνή με το πουλί και την τροφή ...“birdie num num”). Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του οι ταινίες «Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα» και «ο Ροζ Πάνθηρας ξαναχτυπά», καθώς και η βράβευση του με την «Χρυσή Σφαίρα» για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Being There» to 1979. Τελευταίος πρωταγωνιστικός ρόλος για τον μεγάλο Βρετανό ηθοποιό η συμμετοχή του στο φιλμ «Το σατανικό πρόσωπο του Φου Μαντσου» το 1980.
Ο Πίτερ Σέλλερς είχε μια τεράστια γκάμα κωμικών χαρακτηριστικών, ένα μοναδικό τρόπο να σε κάνει να γελάς μέχρι.. δακρύων. Απεβίωσε το 1980 σε ηλικία 55 ετών. Η κωμική αλλά και συνάμα τόσο τραγική ιδιοφυής σκέψη του αποτυπώνεται σε ένα διάλογο με τον βάτραχο Κέρμιτ από την συμμετοχή του στο «Μuppet Show» το 1977.
-Κερμιτ: «Relax and be yourself»
-Σελλερς: «There is no me. I don’t exist. There used to be a me, but i had surgically removed...»
Aν κάποια στιγμή βρεθείτε σε ένα πάρτι και ακούσετε γέλια, να είστε σίγουροι ότι κάπου εκεί κοντά θα βρίσκεται και ο Πίτερ Σέλλερς...