BlindType: Εταιρία Ελλήνων εξαγοράστηκε από την Google


Ημερομηνία Τρίτη, 12 Οκτ 2010 @ 21:50
Θέμα/Κατηγορία Τεχνολογία και Επιστήμες

Αποστολέας LavantiS



Μια πετυχημένη ιδέα Ελλήνων που εκτιμήθηκε και αγοράστηκα από το GoogleΓια όσους ζουν και εργάζονται στη Silicon Valley -τη Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας- δεν υπάρχει μεγαλύτερο όνειρο από το να πουλήσουν μια από τις ιδέες τους στην Google.

Για δύο ξαδέρφια από την Ελλάδα αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. «Με ενθουσιασμό σας ανακοινώνουμε ότι η BlindType εξαγοράστηκε από την Google! Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους για την τεράστια υποστήριξη και τη θετική ανταπόκριση».

Η ανακοίνωση την οποία ανάρτησαν στο site της BlindType οι δύο ιδρυτές της, ο Κώστας Ελευθερίου και ο Πάνος Πετρόπουλος δεν κρύβει τον ενθουσιασμό τους, που είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Μια εξαγορά από την Google είναι για όσους ασχολούνται με την τεχνολογία η κορυφαία αναγνώριση στην οποία μπορούν να ελπίζουν. Κάτι σαν το Όσκαρ τεχνολογίας.



Και όμως, τα δύο ξαδέρφια ισχυρίζονται ότι δεν κάνουν τίποτα παραπάνω από το να «μετατρέπουν ιδέες σε λύσεις», όπως μαρτυρά και το σλόγκαν της εταιρείας τους. Πραγματικά, όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα την οποία είχαν πριν από πολύ καιρό. Έπειτα και από την επιτυχία του iPhone, οι οθόνες αφής τείνουν να γίνουν ο κανόνας για τα νέα μοντέλα κινητών, περνώντας μάλιστα σταδιακά και στην αγορά των υπολογιστών.

Ωστόσο, όσοι έχουν επιχειρήσει να γράψουν ακόμα και το πιο σύντομο κείμενο σε ένα touch screen κινητό, δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι αυτή η τεχνολογία δεν είναι καθόλου εύκολη στη χρήση. Τα μικροσκοπικά πλήκτρα πάνω στην οθόνη είναι δύσκολα στο χειρισμό, με αποτέλεσμα το κείμενο να είναι συνήθως γεμάτο λάθη.

Το BlindType δίνει τη λύση σ’ αυτό που έχει ονομαστεί «αρρώστια των χοντρών δακτύλων». Η εφαρμογή αυτή όχι μόνο διορθώνει τυχόν λάθη που έχει κάνει ο χρήστης κατά τη δακτυλογράφηση, αλλά και «μαντεύει» τη λέξη που ήθελε να γράψει, ακόμα και όταν όσα έχει πληκτρολογήσει δεν βγάζουν κανένα νόημα. Η εφαρμογή είναι τόσο εντυπωσιακή που οι δύο εμπνευστές της δεν χρειάστηκε καν να ασχοληθούν με την προώθησή της.

Η επιτυχία ήρθε κυριολεκτικά μέσα σε ένα βράδυ. Πριν καν το BlindType γίνει διαθέσιμο στο κοινό (κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα και πλέον μένει να δούμε πώς σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει η Google), ο Κ. Ελευθερίου και ο Π. Πετρόπουλος έφτιαξαν μια σελίδα στο Ίντερνετ στην οποία παρουσίαζαν το προϊόν τους.

Όταν ένα έγκυρο αμερικανικό τεχνολογικό site εντόπισε την εφαρμογή, τότε το BlindType κυριολεκτικά απογειώθηκε. Μέσα σε ένα βράδυ είχε βρεθεί στην πρώτη σελίδα όλων των sites του εξωτερικού που ασχολούνται με την τεχνολογία. Προφανώς, ανάμεσα σε όσους εντυπωσιάστηκαν από την ιδέα ήταν και η διοίκηση της Google.

Μπορεί κανείς να φανταστεί την έκπληξη των δύο Ελλήνων όταν έλαβαν το e-mail με το οποίο η πιο διάσημη εταιρεία τεχνολογίας του κόσμου εξέφραζε ενδιαφέρον για το BlindType.

Οι δημιουργοί της εφαρμογής αρνούνται να αποκαλύψουν τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας τους με την Google. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τονιστεί πως το BlindType είναι ένα προϊόν που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην τεράστια βιομηχανία των συσκευών με οθόνες αφής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το λογισμικό T9, που διευκόλυνε τη δακτυλογράφηση κειμένων στα κινητά προηγούμενης τεχνολογίας, είχε πουληθεί αντί 350 εκατ. δολαρίων το 1999 και άλλαξε ξανά χέρια το 2007, αντί 269 εκατ. δολαρίων.




Έχουν και άλλες επιτυχίες στο ενεργητικό τους

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το δίδυμο Ελευθερίου - Πετρόπουλου προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας. Ο 26χρόνος Κ. Ελευθερίου είναι ο δημιουργός του iSteam, μιας από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του iPhone, την οποία έχουν «κατεβάσει» περισσότερα από 3 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η επιτυχία έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα από εφημερίδες όπως οι New York Times και οι λονδρέζικοι Sunday Times, με τον Κ. Ελευθερίου να εξηγεί στους ξένους δημοσιογράφους ότι η έμπνευση για το iSteam του ήρθε στο μπάνιο. Μαζί με άλλους δύο Έλληνες χρειάστηκαν μόλις επτά ημέρες για να γράψουν το πρόγραμμα που επιτρέπει στο χρήστη του iPhone να «θολώσει» την οθόνη φυσώντας μέσα στο μικρόφωνο του τηλεφώνου, όπως θολώνει ο καθρέφτης σε ένα μπάνιο γεμάτο υδρατμούς.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα από την κυκλοφορία του, 1 εκατ. άτομα κατέβασαν το iSteam, με τους New York Times να αναφέρουν ότι οι δημιουργοί του έβγαλαν από αυτή την εφαρμογή περισσότερα από 100.000 δολ. σε μόλις τρεις μήνες. Ήταν αυτή η επιτυχία που προσέλκυσε και το ενδιαφέρον του Γ. Παπανδρέου ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο iSteam και τους τρεις δημιουργούς του κατά την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ομάδα που εμπνεύστηκε το iSteam όσο και το δίδυμο του BlindType αναγκάστηκαν να αναζητήσουν πρόσφορο έδαφος για την εκμετάλλευση των καινοτομιών τους εκτός Ελλάδας. Αποθαρρυμένος από τη γραφειοκρατία, ο Κ. Ελευθερίου αποφάσισε να ιδρύσει την εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το iSteam στην Αγγλία. Αλλά και όταν έβαλε στα σκαριά το BlindType, επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στη Silicon Valley. Εκεί, χρειάστηκε μόλις 15 λεπτά για να ιδρύσει τη νέα εταιρεία του, απλά συμπληρώνοντας μια φόρμα μέσω Ίντερνετ. Ο ξάδερφός του, ο 38χρονος Π. Πετρόπουλος έφυγε από την Ελλάδα το Μάιο.



Who is who

Ο Πάνος Πετρόπουλος σπούδασε μάρκετινγκ, αλλά δηλώνει πως ποτέ δεν αγάπησε ιδιαίτερα τον τομέα αυτό. Αντίθετα, ασχολείται με τους υπολογιστές από τα 15 του χρόνια και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το βιογραφικό του, «κάποιες φορές φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια με την x86 γλώσσα προγραμματισμού από ό,τι με τα ελληνικά».

Με σχετικές σπουδές στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Warwick, ο 26χρονος Κώστας Ελευθερίου έχει στο ενεργητικό του τη δημιουργία παιχνιδιών για PC και εφαρμογών για το iPhone, αλλά και της πλατφόρμας συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος ZuluTrade


Πηγή: Ισοτιμία






Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article2269.html