Δέκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου ο επικεφαλής της αλ Κάιντα,
Οσάμα Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο
Πακιστάν. Στην κατοχή των αμερικανικών δυνάμεων η σορός του.
Νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με αμερικανικές δυνάμεις στο Πακιστάν έπεσε ο επικεφαλής της αλ Κάιντα
Οσάμα Μπιν Λάντεν και η σορός του είναι στην κατοχή των Αμερικανών, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος
Μπαράκ Ομπάμα.
"Σήμερα το βράδυ είμαι σε θέση να ανακοινώσω στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο ότι οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της επιχείρησης που οδήγησε στο
θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, επικεφαλής της αλ Κάιντα, ένος τρομοκράτη που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε στο διάγγελμά του ο
Ομπάμα.
"Λίγο καιρό αφού ανέλαβα την προεδρία, έδωσα εντολή στον διευθυντή της CIA Λέον Πανέτα να αναγάγει τη δολοφονία ή τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν σε πρώτη προτεραιότητα της μάχης μας εναντίον της αλ Κάιντα", επεσήμανε ο Ομπάμα.
"Τον περασμένο Αύγουστο, έπειτα από χρόνια επίπονης εργασίας από τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, ενημερώθηκα ότι υπάρχαν πληροφορίες που οδηγούσαν στον Μπιν Λάντεν. Χρειάστηκαν πολλοί μήνες για να επιβεβαιωθούν. Και τέλος την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είχαμε αρκετές πληροφορίες για να δράσουμε και ενέκρινα μία επιχείρηση για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν προκείμενου να προσαχθεί στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε στο διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.
"Σήμερα με διαταγή μου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία στοχευμένη επιχείρηση εναντίον του συγκροτήματος Αμπάντ Αμπάντ στο Πακιστάν. Μία μικρή ομάδα Αμερικανών εκτέλεσε την επιχείρηση επιδεικνύοντας εξαιρετικό θάρρος και ικανότητα. Κανένας Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και φροντίσαμε ώστε να μην υπάρξουν τραυματίες ανάμεσα στους πολίτες. Επειτα από ανταλλαγή πυρών σκότωσαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και πήραν τη σορό του", ανακοίνωσε ο Ομπάμα.
Επεσήμανε ωστόσο ότι ο θάνατος του επικεφαλής της αλ Κάιντα δεν σημαίνει ότι σταματά η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. "Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτεθεί εναντίον μας. Πρέπει και θα είμαστε προσεκτικοί στο εσωτερικό και το εξωτερικό", υπογράμμισε ο Ομπάμα.
Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν μάχονται εναντίον του Ισλάμ. "Ξεκαθάρισα, όπως το έκανε και ο πρόεδρος Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ότι η μάχη μας δεν είναι εναντίον του Ισλάμ".
"Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να χαιρετίσουν τη δολοφονία του (Μπιν Λάντεν)", πρόσθεσε.
"Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η συνεργασία μας με το Πακιστάν στον τομέα της αντιτρομοκρατίας μάς βοήθησε να φτάσουμε στον Μπιν Λάντεν και στο συγκρότημα όπου κρυβόταν", δήλωσε ο Ομπάμα, αναφερόμενος στη βοήθεια του Πακιστάν.
Σε συνομιλία του με τον πακιστανό πρόεδρο Ασί Αλί Ζαρντάρι ο Ομπάμα επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το Πακιστάν να συνεχίσει να μάχεται στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον της αλ Κάιντα και των τρομοκρατικών ομάδων που σχετίζονται με αυτήν.
Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε μία έπαυλη στην πακιστανική πόλη Αμποταμπάντ, κοντά στο Ισλαμαμπάντ.
Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε ότι η σορός του ηγέτη της Αλ Κάιντα τυγχάνει της μεταχείρισης που ορίζει η μουσουλμανική παράδοση, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος.
Η αμερικανική γερουσία είχε επικηρύξει τον Μπιν Λάντεν για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε δώσει εντολή να συλληφθεί ή να δολοφονηθεί.
Επιβεβαιώνει τον θάνατο αξιωματούχος της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών
Τον θάνατο του Μπιν Λάντεν επιβεβαίωσε με την σειρά του και αξιωματούχος της πακιστανικής υπηρεσίας πληροφοριών, τονίζοντας ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μίας "πολύ ευαίσθητης επιχείρησης", χωρίς όμως να μπορέσει να δώσει αμέσως περισσότερες πληροφορίες.
"Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σκοτώθηκε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της ISI που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για τον τόπο ή τον τρόπο που σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα. Οταν ρωτήθηκε για το αν η πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών πήρε μέρος στην επιχείρηση δήλωσε: "Ηταν μία επιχείρηση πολύ ευαίσθητης φύσης όσον αφορά τις πληροφορίες".
Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε πρόσφατες δηλώσεις της, είχαν επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται στην απομονωμένη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Ποιος ήταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν
Ο Οσάμα Μοχάμεντ Αουάντ Μπιν Λάντεν έγινε παγκοσμίως γνωστός έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, που φέρεται ότι οργάνωσε, και κόστισαν τη ζωή σε 3.000 ανθρώπους.
Γεννήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 10 Μαρτίου 1957 και ήταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ Μπιν Λάντεν, έναν πολυεκατομμυριούχο εργολάβο υπεύθυνο για την κατασκευή του 80% των δρόμων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο θάνατος του πατέρα του το 1968, κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, άφησε τον Μπιν Λάντεν με μια τεράστια χρηματική περιουσία που έπρεπε να διαχειριστεί.
Ξεκίνησε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Βασιλιά Αμπντούλ Αζίζ (King Abdul Aziz University) στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Εκεί ήρθε σε επαφή με άλλους φοιτητές και καθηγητές που ασπάζονταν μια πιο συντηρητική προσέγγιση του Ισλάμ απ΄ότι ο ίδιος γνώριζε μέχρι τότε.
Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που αναλάμβανε μέσω της πολύ επιτυχημένης τεχνικής εταιρείας που σύστησε, μελετούσε τα θρησκευτικά κείμενα του Ισλάμ για να καταλήξει να ασπαστεί το ισλαμικό φονταμενταλισμό ως το μόνο μέσo για τη μάχη κατά της παρηκμασμένης δύσης.
Η Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979 θα άλλαζε τη ζωή του Μπιν Λάντεν για πάντα.
Εφυγε και εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν όπου ενώθηκε με τους Μουτζαχεντίν πολεμώντας επί μια δεκαετία τον κατακτητή.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε αυτή την περίοδο η CIA, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση των Μουτζαχεντίν συμπεριλαμβανομένου και του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και η αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων δεν άφησαν τον Μπιν Λάντεν χωρίς αντικείμενο.
Καθοριστικής σημασίας ήταν γι΄αυτό η απόφαση των ΗΠΑ, το 1991 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ενάντια στο Ιράκ, να εγκαταστήσουν στη Σαουδική Αραβία 300.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και γυναίκες.
Ο Λάντεν θεώρησε προσβολή την εγκατάσταση των "απίστων" σε ένα από τα πιο ιερά μέρη του Ισλάμ και ορκίσθηκε εκδίκηση. Μαζί με τους συντρόφους του, τους Μουτζαχεντίν, πραγματοποίησε αρκετές ενέργειες σαμποτάζ εναντίον αμερικανικών στόχων στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία, έπειτα από πιέσεις των ΗΠΑ του αφαίρεσαν την υπηκοότητα το 1994 και στη συνέχεια τον Ιανουάριο του 1996 ο Μπιν Λάντεν επέστρεψε στο Αφγανιστάν.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών η περιουσία του Μπιν Λάντεν αυξάνονταν από τις διάφορες επικερδείς επενδύσεις ανά τον κόσμο στις οποίες είχε προβεί τα προηγούμενα χρόνια.
Τα ποσά αυτά, εκτιμούν αναλυτές τον βοηθούσαν να χρηματοδοτεί τις ένοπλες επιχειρήσεις του.
Το Φεβρουάριο του 1998 κήρυξε ιερό πόλεμο για λογαριασμό του Παγκόσμιου Μετώπου της Τζιχάντ ενάντια στους Εβραίους και τους Σταυροφόρους, διακηρύσσοντας πως η δολοφονία Αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν ιερό καθήκον του κάθε μουσουλμάνου.
Έξι μήνες αργότερα δύο βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, κόστισαν τη ζωή σε 224 ανθρώπους και τραυμάτισαν περίπου 5.000. Ο Μπιν Λάντεν, μαζί με άλλους 16, θεωρήθηκε ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων. Σύντομα το FBΙ τον επικήρυξε για 25 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης οι Αμερικανικές αρχές τον εμπλέκουν και για τις επιθέσεις το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, αλλά και για άλλες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή όπου έχασαν τη ζωή τους Αμερικανοί πολίτες.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν επίσημα τον πόλεμο στον Μπιν Λάντεν και την οργάνωσή του Αλ Κάιντα αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στα τέλη του 2001 ξεκίνησε η εκστρατεία των ΗΠΑ με τη συνδρομή των συμμαχικών δυτικών δυνάμεων κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και έκτοτε επιδίωκαν να τον εντοπίσουν με σκοπό να τον συλλάβουν ή να τον σκοτώσουν. Μεγάλη επιχείρηση,η οποία απεδείχθη ανεπιτυχής, για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν διοργανώθηκε το 2004 από τον πακιστανικό στρατό στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.
Το τέλος του θρίλερ με το αν ζει ή όχι και πού ο Οσάμα Μπιν Λάντεν τέλειωσε σήμερα με την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα για το θάνατο του φερόμενου ως ηγέτη της Αλ Κάιντα από ειδική ομάδα Αμερικανών κομάντος στο Πακιστάν.
Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για πολλούς στον μουσουλμανικό κόσμο, αντίθετα από τη δύση, θεωρείται ως ήρωας που πολεμούσε για την ελευθερία ενάντια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Για τη δύση ωστόσο παραμένει ένας τρομοκράτης που τον βαραίνει το αίμα χιλιάδων αθώων πολιτών.
Πηγή: e-go / Εθνος / Eλευθεροτυπία