Η UNICEF μεταφέρει είδη διατροφής για έκτακτες ανάγκες και εξοπλισμό για την παροχή νερού, στην περιοχή Baidoa στη νότια Σομαλία, στα πλαίσια των ανθρωπιστικών της παρεμβάσεων για να βοηθήσει τα παιδιά που πλήττονται από την ξηρασία στη Σομαλία. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF κ. Anthony Lake, έφθασε στην Κένυα για να βοηθήσει στο συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Κέρας της Αφρικής βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον κόσμο με 10 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Η Σομαλία βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης με πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά να κινδυνεύουν εξαιτίας του σοβαρού υποσιτισμού. Το νότιο τμήμα της χώρας έχει πληγεί περισσότερο, παρουσιάζοντας το 80% του συνόλου των υποσιτισμένων παιδιών, όπου σε ορισμένες περιοχές το ένα στα τρία παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό.
«Η UNICEF μετέφερε αεροπορικώς στη Baidoa 5 τόνους βασικών προμηθειών διατροφής, συμπεριλαμβανομένων θεραπευτικών τροφών και φαρμάκων για τη θεραπεία σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών και εξοπλισμού για την παροχή νερού στον προσφυγικό καταυλισμό στη Baidoa. Ιατροφαρμακευτικό υλικό βρίσκεται επίσης καθ' οδόν μέσω του Μογκαντίσου, που περιλαμβάνει πακέτα με βασικά φάρμακα για τη θεραπεία κοινών παιδικών ασθενειών, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια, ελαφρά τραύματα και παρασιτικές μολύνσεις, αρκετό για 10 ιατρικές μονάδες για την εξυπηρέτηση 100.000 ανθρώπων για περίοδο τριών μηνών», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF στη Σομαλία, Rozanne Chorlton. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε οπουδήποτε στη Σομαλία, με την προϋπόθεση να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα περισσότερο ευάλωτα παιδιά που έχουν ανάγκη», είπε.
Τα παιδιά που είναι σοβαρά υποσιτισμένα διατρέχουν εννέα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από ότι τα υγιή παιδιά, ενώ ακόμα και παιδιά που υποφέρουν από μέτριο υποσιτισμό διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ο υποσιτισμός στερεί από τα παιδιά τα ζωτικά θρεπτικά ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους και τα καθιστά πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Σε περίπτωση που δεν τα σκοτώσει, ο υποσιτισμός μπορεί να αφήσει μόνιμα σημάδια. Μπορεί να αφήσει ένα παιδί σωματικά και νοητικά κατεστραμμένο και να υποφέρει από τις συνέπειες ενός αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματος.
Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η UNICEF και οι συνεργάτες περιέθαλψαν πάνω από 100.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, σε περίπου 800 επισιτιστικά κέντρα σε όλη τη Σομαλία. Από αυτά, τα 460 παιδιά πέθαναν (κατά μέσο όρο 90 κάθε μήνα), με πάνω από το 86% των θανάτων να προέρχονται από τις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Η τραγωδία είναι ότι τα παιδιά αυτά αποτελούν μόνο τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν. Πολλά άλλα παιδιά μπορεί να έχουν πεθάνει πριν φτάσουν στα κέντρα σίτισης. Επιπλέον των συνεχιζόμενων παρεμβάσεων που υποστηρίζει αδιάκοπα η UNICEF στο μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Σομαλίας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας πάνω από 500 κέντρων θεραπευτικής και συμπληρωματικής διατροφής για σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά, επιταχύνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κέρας της Αφρικής η UNICEF εκτιμά πως απαιτούνται 31,8 εκατομμύρια δολάρια για το επόμενο τρίμηνο. Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF έχει απευθύνει έκκληση και δέχεται τις προσφορές των πολιτών στο www.unicef.gr