Ο λόγος για την θεατρική παράσταση των Ρήγα - Αποστόλου που κεντρικό θέμα του έχει τα "κορίτσια με τα μαύρα", καλόγριες με άλλα λόγια σε τουλάχιστον ..κωμικές περιπέτειες. Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Μητρόπολη Ξάνθης και το συγγραφικό δίδυμο Ρήγα - Αποστόλου προκάλεσε η παράσταση «Τα Κορίτσια Με Τα Μαύρα». Σε ανακοίνωσή του, ο μητροπολίτης κάνει λόγο για «ισοπέδωση του μοναστικού σχήματος», ενώ οι συγγραφείς αναφέρουν πως το μόνο που διακωμωδούν είναι τα ανθρώπινα πάθη. Για να καταλάβετε βέβαια το ..επίπεδο και το είδος του χιούμορ, ρόλους "καλογριών" ερμηνεύουν και οι Σωτήρης Καλυβάτσης / Ρένος Χαραλαμπίδης, ενώ η ..υπόθεση αναφέρει: "Τα... αμαρτωλά κορίτσια στη Μονή της Παναγιάς της Μαυροβουνιώτισσας καλλιεργούν χασίς και διακινούν πόρνες, τις οποίες ντύνουν με μοναχικό σχήμα για να γλιτώσουν από την αστυνομία".
Η αντιπαράθεση ξέσπασε καθώς τα «Κορίτσια Με Τα Μαύρα» θα ανέβουν στην Ξάνθη στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων στην παλιά πόλη. Πάντως, ο δήμος δεν πήρε μέρος στην κόντρα μητρόπολης - συγγραφέων και η παράσταση θα γίνει κανονικά.
«Τα όποια σφάλματα και λάθη των ανθρώπων που ακολούθησαν το μοναχικό σχήμα δεν μπορούν να ισοπεδώνουν έναν ιερό θεσμό, όπως είναι ο μοναχισμός, τον οποίο επιδιώκουν να διακωμωδήσουν οι δυο θεατρικοί συγγραφείς», αναφέρει ο μητροπολίτης Παντελεήμονας.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος, ότι τα μοναστήρια δεν είναι «κοινωνίες αγγέλων», αλλά «σε καμιά περίπτωση δεν είναι άντρα ακολασίας και παρακμής, όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν στο έργο τους οι δυο συγγραφείς».
«Εντύπωση προκαλεί ότι υπάρχουν ακόμα σταγονίδια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος» απαντούν οι Αλέξανδρος Ρήγας και Δημήτρης Αποστόλου. Όπως τονίζουν, το έργο σχολιάζει μέσω της κωμωδίας τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας μας χωρίς να προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα, τα ιερά και τα όσια.
Και οι συγγραφείς καταλήγουν: «τα έργα αυτά θίγουν απλώς ανθρώπινες καταστάσεις και πάθη που ειδικά στην Εκκλησία δε θα έπρεπε να συμβαίνουν. Εξάλλου, μια αναδρομή στις εφημερίδες των τελευταίων πενήντα ετών δείχνει ότι συμβαίνουν πολύ πιο άσχημα πράγματα από αυτά που διαπραγματεύεται το θεατρικό έργο... Εν τέλει, η Εκκλησία και ο μοναχικός βίος- αποτελείται από ανθρώπους- που σημαίνει ατελείς και αδύναμους οργανισμούς που ακόμα κι αυτοί σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υποκύψουν στο σφάλμα. Αυτό το σφάλμα διαπραγματεύεται το θεατρικό έργο και τίποτα παραπάνω».
Πηγή: Star.gr