Eίναι από τις ειδήσεις που τουλάχιστον προκαλούν ..αίσθηση, ακόμα κι αν αυτή είναι της τάσης για εμετό.. Η μελέτη για την οποία θα σας μιλήσουμε δείχνει πως ένα στα έξι κινητά έχουν -εκτός από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε πάνω τους- και ίχνη από περιττώματα! Πιο συκγκεκριμένα ερευνητές από το London School για την Υγιεινή & τη Τροπική Ιατρική και από το Queen Mary, University of London πήραν σχεδόν 400 δείγματα από κινητά τηλέφωνα και τα χέρια των ιδιοκτητων τους, σε 12 διαφορετικές πόλεις της Βρετανίας. Το τι βρήκαν; Διαβάστε το παρακάτω!
Διαπίστωσαν ότι το 16% των τηλεφώνων και το 16% των χεριών ήταν επιμολυσμένα με E. coli (Escherichia coli), τα βακτήρια που κατοικούν κυρίως στα ανθρώπινα έντερα.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των μολυσμένων τηλεφώνων ήταν στο Μπέρμιγχαμ (41%), ενώ οι Λονδρέζοι έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των E. coli που έχει καταμετρηθεί μέχρι σήμερα στα χέρια (28%).
Από την άλλη, το μέγεθος του δείγματος σε κάθε πόλη ήταν μάλλον μικρό, οπότε οι διαφορές μεταξύ τους θα μπορούσε να είναι μια στατιστική ανωμαλία και είναι κρίμα να καταδικάσουμε τόσο εύκολα τους Λονδρέζους για ..μπιχλισμό!
Ωστόσο η Δρ Val Curtis, από το London School of Hygiene λέει ότι η μελέτη έδειξε σαφείς διαφορές μεταξύ του Βορρά και του Νότου της χώρας.
"Βρήκαμε πώς όσο πιο βόρεια πήγαμε τόσο πιο πιθανόν ήταν να έχουν μολυνθεί τα χέρια και τα τηλέφωνα. Ισως αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα βακτήρια και οι ιοι επιβιώνουν καλύτερα σε κρύες και υγρές συνθήκες ή όμως, θα μπορούσε να σημαίνει κι ότι οι άνθρωποι εκεί πλένουν τα χέρια τους πολύ λιγότερο."
Είναι προφανές ότι η Δρ Κέρτις με τις εν λόγω παρατηρήσεις που κάνει, δυσκολεύει την πιθανότητα να αποκτήσει φίλους και θαυμαστές στη Γλασκώβη και στο Λίβερπουλ - τις δύο από τις βόρειες πόλεις από όπου έχουν ληφθεί δείγματα. Είναι κάτι που της έχει ξανατύχει άλλωστε, αφού μετά από μια παρόμοια έρευνα, δέχτηκε "φιλικές" συμβουλές, να αποφύγει τη περιοχή του NewCastle για λίγο καιρό!
Ο Δρ Ron Cutler του Queen Mary, University of London, εξηγεί τα ευρήματα :
Τα περισσότερα στελέχη του E. coli που βρέθηκαν στα χέρια και τα τηλέφωνα δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μείζονα προβλήματα στη γενικότερη δημόσια υγεία. Ο Δρ Κέρτις εξήγησε ότι κυρίως χρησιμοποίησαν τον E. coli περισσότερο σαν δείκτη για την ανεύρεση ύλης από περιττώματα (ανθρώπων ή ζώων).
Μεταξύ άλλων είπε: «Τα βακτήρια campylobacter και salmonella είναι αυτά που συνήθως θα προκαλέσουν γαστρική λοίμωξη και θα μπορούσαν να είναι μεταδοτικά μέσω της ύπαρξης περιττωμάτων στο τηλέφωνο ή μιας χειραψίας."
Οπότε μιλάμε για ..κακάκια, περιττώματα δηλαδή - στα κινητά τηλέφωνα και τα δάχτυλα.
Η σωστή τεχνική για το πλύσιμο των χεριών
Γιατί να είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που δεν πλένουν τα χέρια τους (καλά και με σαπούνι) μετά από μια επίσκεψη τους στην τουαλέτα; Ίσως κάποιοι να το κάνουν τελικά, αλλά μάλλον το κάνουν απλά λάθος.
Ίσως υπάρχει και μια σύγχυση στη συνείδηση κάποιων ανθρώπων σχετικά με τη βρωμιά και τα μικρόβια. Στο κάτω κάτω, υπάρχει και αφθονία από έρευνες που υποδηλώνουν πως η βρωμιά μπορεί να είναι καλό για την υγεία.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η «υπόθεση της υγιεινής» υποστήριξε ότι η έλλειψη στην πρώιμη παιδική ηλικία της έκθεσης σε κάποια μικρόβια μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των αλλεργικών παθήσεων, καταστέλλοντας την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι μια πολυσυζητημένη θεωρία.
Αλλά, ενώ το να αφήνετε τα παιδιά σας - ή το σύζυγό σας - να παίζουν στο χώμα και την βρωμιά, και να είναι και καλό για αυτούς, μετά την τουαλέτα ομως, θα πρέπει σίγουρα να πλένουν τα χέρια τους. Ή μετά την επαφή ή την προετοιμασία ωμού κρέατος και πουλερικών.
Ο μεγάλος δολοφόνος
Αρκεί να δούμε τον αναπτυσσόμενο κόσμο για να δούμε τις καταστροφικές συνέπειες της κακής ή ελλειπούς υγιεινής. Οι διαρροϊκές ασθένειες παραμένουν μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Αν εδώ στις ..πολιτισμένες χώρες το πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή μιας άσχημης ίωσης με το στομάχι, στις φτωχότερες χώρες μπορεί να σώσει ζωές.
Η έρευνα από το London School of Hygiene and Tropical Medicine είναι προγραμματισμένη να δημοσιευτεί τη Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, στις 15 Οκτωβρίου (αυτό το Σάββατο).
Πρόκειται για ένα ετήσιο γεγονός που προωθεί την προσωπική υγιεινή των χεριών, την φθηνότερη και πιο αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης της μόλυνσης από βακτήρια και ιούς.
Πηγή: BBC news