Εξι φορτία ναυαγίων με αμφορείς και αγγεία των πληρωμάτων τους εντόπισαν στην περιοχή του κόλπου Ηρακλείου Κρήτης αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Ερευνήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και συστηματικά θαλάσσια περιοχή περίπου 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων με όριο τη νησίδα Δία.
Τα νέα αυτά ευρήματα περιλαμβάνουν δύο ναυάγια ρωμαϊκών χρόνων, το ένα με κρητικούς αμφορείς του 1ου ? 2ου αι. μ.Χ. και το άλλο με υστερορωμαϊκούς αμφορείς (5ος ? 7ος αι. μ.Χ.). Επίσης, ακόμη δύο με βυζαντινούς αμφορείς, το ένα χρονολογούμενο στον 8ο ? 9ο αι. μ.Χ. και το δεύτερο μεταγενέστερα. Επανεντοπίστηκε, επίσης, φορτίο ναυαγίων με ροδιακούς αμφορείς του 1ου ? 2ου αι. μ.Χ., το οποίο είχε εντοπίσει και μερικώς ανασκάψει ομάδα αρχαιολόγων του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Επιστήμων και του Cousteau, το 1976.
Ολα τα ναυάγια τεκμηριώθηκαν με μετρήσεις και ανέλκυση ευρημάτων, κινηματογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκών.
Πέραν των ανωτέρω εντοπίσθηκαν τρία ναυάγια των νεοτέρων χρόνων, που προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο ως πολιτιστικά αγαθά και τέσσερις περιοχές προσωρινής αγκυροβολίας (καταφύγια), οι οποίες βρίθουν αρχαιολογικού υλικού διαφόρων εποχών και προελεύσεων (αμφορείς, χρηστικά και επιτραπέζια αγγεία, λίθινες και μολύβδινες άγκυρες, αλιευτικά βάρη κ.λπ.).
Τη διεύθυνση της έρευνας είχε ο καταδυόμενος αρχαιολόγος δρ Θ. Θεοδούλου, με τη συμμετοχή των καταδυόμενων αρχαιολόγων της ΕΕΑ Δ. Ευαγγελιστή και Γ. Κουτσουφλάκη. Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι η δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι.
Στη Λέσβο
Ερευνα έγινε και στην περιοχή Πηγαδάκια του κόλπου της Γέρας, στη Λέσβο, όπου είχαν στο παρελθόν εντοπισθεί σε βάθος 2,5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας θεμελιώσεις κτιρίων και πλήθος οστράκων.
Αποτυπώθηκε κτιριακή ενότητα με δωμάτια που συνθέτουν εξαιρετικά επιμελημένη κατασκευή. Πολλοί από τους τοίχους των κτιρίων σώζονται σε ικανό ύψος, περίπου μισό μέτρο πάνω από τη θεμελίωση. Και εδώ η έρευνα θα συνεχιστεί ώστε να προκύψει και η χρονολόγηση του οικισμού.
Στην ακριτική Τήλο η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ερεύνησε δύο γνωστά από το παρελθόν ναυάγια. Η ύπαρξή τους στον όρμο των Λιβαδίων, μας δίνει νέα στοιχεία για τη ναυτική ιστορία του νησιού από τους αρχαίους ακόμα χρόνους.
Το ένα ναυάγιο είναι του Μεσοπολέμου και εκεί βρέθηκαν διαβρωμένοι πυροκροτητές και πολλές δεσμίδες φυσιγγίων, διάφορα σκεύη, κομμάτια από τον εξοπλισμό του πλοίου κ.ά.
Εγινε επίσης έρευνα σε περιοχή με πλήθος οστράκων αμφορέων και τμήματα κεραμικής. Η περιοχή αυτή εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας βραχώδους ακτής μέχρι τον φανό και σε βάθος μέχρι 20 μ. Το μεγαλύτερο μέρος των αμφορέων ανήκουν σε ροδιακούς του 1ου αιώνα, γεγονός που συνηγορεί στην ύπαρξη ναυαγίου θαμμένου κάτω από την άμμο.
Από την Αγγελική Κώττη στο Εθνος