Οι καθημερινές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου ξεδιπλώνουν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση κερδοσκόπων, οι οποίοι δεν διστάζουν να θέσουν ακόμη και σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που σοκαριζόμαστε με αυτά που μπορεί να τρώμε ή να πίνουμε.. Ας θυμηθούμε μαζί: τρελές αγελάδες, διοξίνες, ορυκτέλαια, αναψυκτικά με ζιζανιοκτόνα και γάλατα με μελαμίνες και μερικά ακόμα από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων 20 χρόνων..
Αυτό άλλωστε ήταν το κίνητρο πίσω από τα μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα: αύξηση του κέρδους με όποιο κόστος για τους πολίτες. Εκτός από την εξαπάτηση των καταναλωτών, οι οποίοι φαίνεται ότι εν αγνοία τους έχουν καταναλώσει πολλά κιλά αλογίσιο κρέας, το οποίο πλήρωσαν σαν μοσχαρίσιο, ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα το συγκεκριμένο κρέας που πέρασε στη διατροφική αλυσίδα και καταναλώθηκε όχι από επιλογή αλλά εν αγνοία των καταναλωτών, να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο, το οποίο συγκλονίζει την Ευρώπη τον τελευταίο μήνα, σας παρουσιάζουμε τα πιο τρανταχτά διατροφικά σκάνδαλα στην ιστορία.
Τρελές Αγελάδες (1996)
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια σε κοπάδια στην Αγγλία προκάλεσε πανικό σε όλη την Ευρώπη. Πολλές χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές κρεάτων για την προστασία των πολιτών. Το 1999 ήταν μια εφιαλτική χρονιά για τους καταναλωτές, καθώς πύκνωσαν οι αναφορές για μετάδοση της νόσου Κρόιτσφελντ-Γιάκομπς στους ανθρώπους
Κοτόπουλα και αυγά με διοξίνες (1999)
Το Βέλγιο ήταν η αφετηρία για να εξαπλωθεί ο τρόμος ακόμη και έως την Ελλάδα. Κοτόπουλα και αυγά είχαν μολυνθεί από ακατάλληλες ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν προϊόντα και από τα ράφια των εγχώριων σουπερμάρκετ
Ηλιέλαιο που κολυμπάει στο ορυκτέλαιο (2008)
Ο συναγερμός σήμανε στην Ουκρανία. Από εκεί διακινήθηκε σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, μολυσμένο λάδι.
Χοιρινά πλούσια σε διοξίνες (2008)
Ανάκληση ιρλανδικών προϊόντων πραγματοποιήθηκε σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς εντοπίστηκαν διοξίνες έως και 200 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Η επιμόλυνση φέρεται να είχε γίνει από ακατάλληλα έλαια (είχαν ληφθεί από μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος.
∆ιοξίνη σε ζωοτροφές και αυγά (2010)
Περισσότερες από 4.700 κτηνοτροφικές μονάδες έκλεισαν στη Γερμανία μετά τον εντοπισμό διοξίνης στις ζωοτροφές, που προερχόταν από τη χρήση βιοντίζελ. Μεγάλες ποσότητες αυγών είχαν περάσει τα σύνορα της Ολλανδίας και της Βρετανίας σκορπίζοντας τον πανικό.
Γάλα με μελαμίνη στην Κίνα (2011)
Βρέθηκαν 26 τόνοι γάλακτος με μελαμίνη, βιομηχανική ουσία που παραπλανά τους επιθεωρητές αναφορικά με την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε αυτό. Έξι παιδιά έχασαν τη ζωή τους και εκτιμάται ότι 300.000 αρρώστησαν.
Αναψυκτικά με ζιζανιοκτόνο (2012)
Τον Φεβρουάριο του 2012, ο ΕΦΕΤ μετά από καταγγελίες καταναλωτών για δυσάρεστη οσμή και γεύση ανακοίνωσε ότι η εταιρεία Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ προχώρησε σε προληπτική απόσυρση των αναψυκτικών αυτών.
Όπως ανακοινώθηκε, η εμφάνιση της συγκεκριμένης δυσάρεστης οσμής και γεύσης αποδόθηκε από την εταιρεία, σε συνέχεια εργαστηριακών δοκιμών, στην παρουσία των χημικών ουσιών 2,4 διχλωροφαινόλης και 2,6 διχλωροφαινόλης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζιζανιοκτόνου.
Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα προϊόντα Coca Cola και Sprite, τα οποία εμφάνισαν τα ανωτέρω ευρήματα, παράγονται στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Coca – Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης και έχουν διακινηθεί στην ελληνική αγορά. Περισσότερα από 700.000 συσκευασίες Coca Cola και Sprite εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά.
Αλογίσιο κρέας (2013)
Το κρέας αλόγου μπήκε δυναμικά στο πιάτο των ευρωπαίων καταναλωτών εν αγνοία τους. Αρχικά εντοπίστηκε DNA αλόγου σε μπιφτέκια βρετανικών σουπερμάρκετ και εν συνεχεία σε κατεψυγμένα λαζάνια, τα οποία είχαν φθάσει έως και στην Ελλάδα. Και η ιστορία συνεχίζεται, με τους Ευρωπαίους να αγωνιούν για κάθε μπουκιά τους.
Πηγή: koolnews.gr