Παρότι η ανεργία βρίσκεται στο 27% το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού είναι αυξημένο κατά 14% σε σχέση με πέρυσι και φτάνει το 38%. Έρευνα δείχνει ότι σε κάποιους τομείς οι εργοδότες δεν βρίσκουν αυτό που ζητάνε. Για αυτό κι εμείς σας παρουσιάζουμε τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της ManpowerGroup, το συγκεκριμένο ποσοστό καταδεικνύει ότι υπάρχει στην ελληνική αγορά εργασίας μεγάλο έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%).
Στα 10 επαγγέλματα τα οποία βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά, τις πρώτες θέσεις κατέχουν οι «Επαγγελματίες Πωλητές», τα «Υψηλόβαθμα Στελέχη» και οι «Τεχνικοί» καθώς σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup για το 2013 το 38% των εργοδοτών αντιμετωπίζει δυσκολία στην κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 751 εργοδότες, από όλους τους τομείς της οικονομίας, οι 10 θέσεις στις οποίες αυτοί αντιμετωπίζουν τις μεγαλύερες δυσκολίες για να τις καλύψουν είναι:
1. Επαγγελματίες Πωλητές
2. Υψηλόβαθμα Στελέχη
3.Τεχνικοί
4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών
5. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
6. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα
7. Προσωπικό ΙΤ
8. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη
9. Διευθυντές Πωλήσεων
10. Μηχανικοί.
Οι θέσεις με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, σύμφωνα με έρευνα της ίδιας εταιρίας το 2012 ήταν:
1. Επαγγελματίες Πωλητές,
2. Τεχνικοί,
3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες,
4. Υψηλόβαθμα Στελέχη,
5. Επόπτες,
6. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη,
7. Διευθυντές Πωλήσεων,
8. Μηχανικοί,
9. Προσωπικό ΙΤ,
10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα.
Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).
Σύμφωνα με την έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας, που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό, αυξημένο κατά 14 μονάδες, σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%), που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.
Η ετήσια έρευνα της ManpowerGroup, με θέμα την έλλειψη ταλέντου, πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.
Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση εφέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση.
Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης, που παραμένουν κενές, λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζομένων, έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες), σε σχέση με πέρυσι.
Οι κυριότεροι τομείς, που επηρεάζονται αρνητικά από την "έλλειψη ταλέντου", σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).
«Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη εφετινή έρευνα, είναι η επίπτωση, που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Συμπληρωματικά, στις στρατηγικές των εταιρειών, το πρόβλημα απαιτεί μία αλλαγή νοοτροπίας, η οποία θα έρθει μόνο μέσα από τη συστηματική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών: Της πολιτείας, των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των ειδικών σε ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και των ίδιων των ατόμων», σχολιάζει η Δρ. Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.
Η διεθνής εικόνα
Σε σύνολο περισσότερων από 38.000 εργοδότες από 42 χώρες, το ποσοστό των εργοδοτών, που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, ανέρχεται στο 35%. Σε σχέση με πέρυσι, το ποσοστό καταγράφεται αυξημένο κατά 1 μονάδα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, από την έναρξη της κρίσης, το 2008.
Τη μεγαλύτερη δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (85%), τη Βραζιλία (68%), την Ινδία (61%), την Τουρκία (58%) και το Χονγκ Κονγκ (58%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ισπανούς (3%), Ιρλανδούς (3%), Νοτιο-αφρικανούς (6%), Ολλανδούς (9%) και Τσέχους (9%) εργοδότες.
Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, με τις θέσεις, που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν, βλέπουμε φέτος τις ίδιες ακριβώς ειδικότητες με το 2012: Τους εξειδικευμένους τεχνίτες, τους μηχανικούς και τους επαγγελματίες πωλητές.
Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών, που θεωρεί ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία, αυξήθηκε στο 54% από 42%, που ήταν πέρυσι.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 38.000 εργοδότες σε 42 χώρες συμμετείχαν στην 8η ετήσια έρευνα έλλειψης ταλέντου της ManpowerGroup. Η έρευνα διεξήχθη το Α΄ τρίμηνο του 2013, για όγδοη συνεχή χρονιά, με στόχο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας και οι τρόποι απόκρισης των εργοδοτών στα ζητήματα, που προκύπτουν, λόγω της έλλειψης ταλέντων. Στην Ελλάδα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών.
Πηγές: Ημερησία, www.lifo.gr