Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες σε πολλά μέρη του κόσμου και τις πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που επηρέασαν τη ζωή των παιδιών σε σχεδόν 80 χώρες το 2012, σημειώθηκε πρόοδος για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με την Ετήσια Αναφορά της UNICEF για το 2012.
«Καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, έχουμε κάθε λόγο να γιορτάζουμε τα μειούμενα ποσοστά φτώχειας, τη σχεδόν εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την αύξηση των εμβολιασμών, τα περισσότερα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο, τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό και διατροφή και το γεγονός πως περισσότερα παιδιά από ποτέ επιβιώνουν και ευημερούν πέρα από τα πέμπτα τους γενέθλια», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Anthony Lake. «Αλλά αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι λόγος να επαναπαυόμαστε.»
Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα το 2012 και η Ετήσια Αναφορά της UNICEF επισημαίνει ότι η οργάνωση και οι συνεργάτες της ανταποκρίθηκαν σε 286 ανθρωπιστικές κρίσεις σε 79 χώρες.
Στη σωτήρια βοήθεια που παρασχέθηκε μέσω της UNICEF συμπεριλαμβάνονται:
Τα προγράμματα θεραπευτικής διατροφής για περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κάτω των πέντε ετών.
Οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς σχεδόν 44 εκατομμυρίων παιδιών έως 15 ετών.
Η παροχή πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 18,8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα πάνω από 3,5 εκατομμύρια παιδιά που απέκτησαν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Τον Απρίλιο του 2012, η UNICEF ξεκίνησε την παγκόσμια εκστρατεία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, “SahelNOW”, που προώθησε την ευαισθητοποίηση για την επικείμενη επισιτιστική κρίση στην περιοχή αυτή της Αφρικής. Η τρομακτική σύγκρουση στη Συρία απαίτησε ιδιαίτερες προσπάθειες. Η UNICEF βοήθησε να συνεχίσουν το σχολείο σχεδόν 80.000 παιδιά που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση, υποστήριξε εκστρατεία εμβολιασμών κατά της ιλαράς για περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παιδιά και παρείχε ψυχοκοινωνική φροντίδα σε περίπου 47.000 παιδιά. Η UNICEF παρείχε επίσης ασφαλές νερό στα στρατόπεδα προσφύγων και στις κοινότητες που τους φιλοξενούσαν για πάνω από 100.000 άτομα και προμήθειες για το χειμώνα σε περισσότερους από 260.000 ανθρώπους στη Συρία.
Πέρα όμως από τέτοιες κρίσεις, η UNICEF συνέχισε το έργο της για να θέσει τα παιδιά στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2012 την εκστρατεία «Δέσμευση για την παιδική επιβίωση: Η ανανέωση μιας υπόσχεσης», ένα παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό των θανάτων παιδιών που μπορούν να προληφθούν. Προώθησε επίσης μεταξύ άλλων εκστρατείες για την καταγραφή των γεννήσεων των παιδιών, προγράμματα για την ταχεία διάγνωση και θεραπεία του AIDS, καινοτόμες πρωτοβουλίες στα πλαίσιο του ΟΗΕ με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε χαμηλού κόστους παρεμβάσεις υγείας για γυναίκες και παιδιά, παρέχοντας ζωτικές προμήθειες.
Ελλάδα - To 2012, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF μαζί με άλλες Εθνικές Επιτροπές (σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.) συνεργάστηκαν με επιτυχία με τη UNICEF για να υποστηρίξουν Σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Παιδική Φτώχεια, που θα υπερβαίνει τις χρηματοοικονομικές πτυχές της παιδικής φτώχειας ώστε να υπάρχει επαρκής εισοδηματική στήριξη, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και συμμετοχή των παιδιών στις αποφάσεις.
Επίσης, υλοποίησε το 2012 πρόγραμμα εμβολιασμών σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, εκπαίδευσε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και χιλιάδες μαθητές, προσέφερε σχολικό υλικό, βιβλία, παιχνίδια και δώρα, σε φορείς που ασχολούνται με το παιδί, ενώ ετοίμασε για πρώτη φορά Έκθεση για την Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα για να φωτίσει τις ανάγκες τους λόγω της οικονομικής κρίσης και να προτείνει λύσεις προς την πολιτεία που είναι υπεύθυνη για την προστασία των παιδιών στη χώρα μας.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την
ετήσια αναφορά της UNICEF για το 2012 εδώ