Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Φίνος Φίλμς στο διαδίκτυο


Ημερομηνία Δευτέρα, 07 Απρ 2014 @ 10:15
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Διαθέσιμη στο διαδίκτυο είναι πλέον η νέα ψηφιακή βιβλιοθήκη της Φίνος Φιλμ, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή στοιχεία, για 187 ταινίες, 3000 φωτογραφίες, και πάνω από 200 βιογραφίες. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη της Φίνος Φιλμ είναι ιστορικής σημασίας, διαθέτοντας σπάνιο υλικό, ενώ η συγκέντρωση και ψηφιοποίηση του υλικού διέρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια.



Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις ταινίες της Finos Film, αλλά και από τη ζωή του Φιλοποίμενα Φίνου, στοιχεία για 187 ταινίες και βιογραφικά στοιχεία για δεκάδες ηθοποιούς και σκηνοθέτες περιλαμβάνει η ιστοσελίδα της Finos Film που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες τη λειτουργία της.

Στην ιστοσελίδα FinosFilm.com (http://www.finosfilm.com/) μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για την ιστορία της Finos Film, πληροφορίες για τον «πατριάρχη» του ελληνικού κινηματογράφου και συνεντεύξεις του.

Παράλληλα, το site παρέχει πληροφορίες για ταινίες της Finos, με τους συντελεστές, την ημερομηνία προβολής, ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, καθώς και αποσπάσματα κριτικών.

Επίσης, μπορεί κανείς να βρει τα βιογραφικά δεκάδων ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, αλλά και άλλων συντελεστών των ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ψηφιοποίηση 165 ταινιών της εταιρείας, διαδικασία που ξεκίνησε το 2007.

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό, ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με τρέιλερ και βίντεο σχετικά με τη Finos Film.


O σχεδόν αγνώριστος Λαμπρος Κωνσταντάρας με τον Δημήτρη Χορν το 1943 στα γυρίσματα της Φωνής της Καρδιάς

Η Finos Film αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού κινηματογράφου.

Από τον Μάρτιο του 1943, με την προβολή της πρώτης ταινίας Η Φωνή της Καρδιάς μέχρι και τον Ιανουάριο του 1977 με την τελευταία ταινία της εταιρίας Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται, η Finos Film διέγραψε μία πορεία 34 χρόνων, με την οποία σημάδεψε την ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Το σήμα FF συμβολίζει μία ολόκληρη εποχή και πολιτογραφεί μια Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, αστικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς και αναπτύσσεται με υπερβολική ταχύτητα.

Η Finos Film είχε ονομαστεί κάποτε «το Hollywood της Ελλάδας».

Η εταιρεία παραγωγής ελληνικών ταινιών, Φίνος Φιλμ, ιδρύθηκε το 1942 από τον Φιλοποίμενα Φίνο και λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι το 1977. Έπειτα, η εταιρεία ασχολήθηκε κυρίως με την ενοικίαση των ταινιών της και την εκμετάλλευση των πλατό της.

Η τελευταία παραγωγή του Φίνου ήταν η ταινία «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977), με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή αποτέλεσε το κύκνειο άσμα της Φίνος Φιλμ. Ο «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, αρνούμενος να υπηρετήσει ούτε στιγμή την τηλεόραση, η οποία του προκαλούσε αποστροφή.

Οι ταινίες της Φίνος Φιλμ αποτελούν μέχρι σήμερα αξεπέραστα πρότυπα υγιούς και ευπρεπούς ψυχαγωγίας. Η απόδειξη δεν είναι μόνο η συνεχής προβολή τους, αλλά κυρίως η αγάπη του κόσμου προς αυτές επί δεκαετίες. Μιας αγάπης αυθεντικής και διαχρονικής από ένα κοινό που διψάει να γυρίζει πίσω, στην Ελλάδα που αγάπησε.

Η ασθένεια του Φίνου και η άνοδος της τηλεόρασης οδήγησε στο κλείσιμο της εταιρείας στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ήταν, όμως, η τηλεόραση -την οποία ο Φίνος δεν έβλεπε με καλό μάτι- εκείνη που σύστησε τις ταινίες της εταιρείας στις νεότερες γενιές θεατών.



Τέλος και στο κανάλι της Φίνος Φιλμ στο YouTube

Ας σημειωθεί ότι η Φίνος Φιλμ απέσυρε από το YouTube όλες τις ταινίες της Χρυσής Εποχής του Ελληνικού Κινηματογράφου, για να δώσει έτσι τέλος σε μια «άτοπη, άσκοπη και χρονοβόρα κόντρα» με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων που προβάλλουν «εντελώς δυσανάλογες και υπέρογκες διεκδικήσεις».

Συγκεκριμένα, η Finos Film ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2013 τα εξής:

«Η Finos Film, στο πλαίσιο της ψηφιακής της στρατηγικής, αποφάσισε πριν τρεις μήνες σε συνεργασία με τις Αττικές Εκδόσεις και τη Google να ανεβάσει στο YouTube ολόκληρες τις ταινίες της. Με αυτήν την κίνηση, αφενός μεν η εταιρία ήθελε να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία από την πειρατεία (δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των ταινιών είχε ανέβει παράνομα στο YouTube), αφετέρου δε να δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό κυρίως της νέας γενιάς, καθώς και της ομογένειας, να γνωρίσει τον καλό παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο, έχοντας πρόσβαση στις διαχρονικά αγαπημένες του ταινίες, οι οποίες αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν αποσκοπούσε σε κάποιο οικονομικό όφελος, αφού αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων σε εμάς ότι τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν άνευ ουσιαστικού αντικειμένου.

Στην πορεία, προέκυψαν παράλογες διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων (ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι), τα οποία ήταν εντελώς δυσανάλογα και υπέρογκα με τα προσδοκώμενα και δημιουργηθέντα έσοδα.

Σε ένδειξη καλής θελήσεως η εταιρία αποφάσισε, στις αρχές Οκτωβρίου, να αντικαταστήσει τις ταινίες με αποσπάσματα και να τροφοδοτεί το κανάλι με αφιερώματα, τα οποία θα ψυχαγωγούσαν το κοινό, το οποίο από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του καναλιού αγκάλιασε με θέρμη αυτήν την προσπάθεια.

Σήμερα, η Finos Film αντιμετωπίζει εκ νέου παράλογες και υπέρογκες οικονομικές απαιτήσεις από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων ακόμα και για την προβολή ολιγόλεπτων αποσπασμάτων στο YouTube, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν την εταιρεία να διακόψει κάθε προβολή τους».


Πηγές: in.gr, Nooz.gr, Ναυτεμπορική, iEfimerida, Φινος Φιλμ







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article3418.html