Σημαντική βοήθεια στους χρήστες του internet, που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης αναμένεται να προσφέρει μια νέα μηχανή αναζήτησης, την οποία ετοιμάζει η σκοτσέζικη εταιρία CEC. Το όνομα αυτής ...Speegle. To συγκεκριμένο site μοιάζει πολύ με το πασίγνωστο Google, ωστόσο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η δυνατότητα να διαβάζει στον χρήστη τα αποτελέσματα, που έχει βρει.
Αν και αρκετοί ειδικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την χρησιμότητα της φωνητικής λειτουργίας, οι προγραμματιστές της μηχανής αναζήτησης δηλώνουν, ότι θα βοηθήσει πολύ, τόσο τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, όσο και όσους θέλουν την ώρα, που ψάχνουν κάτι στον παγκόσμιο ιστό, να πραγματοποιούν ταυτόχρονα και άλλη εργασία, σε ξεχωριστό παράθυρο. Οι Σκοτσέζοι "έβγαλαν στον αέρα" το site τον Νοέμβρη και περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο που θα έχει στους χρήστες.
Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Pana Vox, η οποία μετατρέπει τα κείμενα του διαδικτύου σε φωνή. Αν και η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιούταν σπάνια, καθώς ήταν πολύ "βαριά" για να χρησιμοποιηθεί από απλές συνδέσεις, τώρα έχει γίνει πιο προσιτή.
Το περιβάλλον του Speegle θυμίζει ιδιαίτερα αυτό του Google, ενώ εντυπωσιακά είναι και τα έντονα χρώματα, τα οποία υπάρχουν για να διευκολύνουν τους πάσχοντες από μεγάλο βαθμό μυωπίας.
Δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να διαλέξει από τρεις διαφορετικές "φωνές", οι οποίες όμως είναι, σύμφωνα και με παραδοχή των προγραμματιστών "λίγο ρομποτικές ".
Παρόλα αυτά, το Speegle αντιμετωπίζεται λίγο διστακτικά ακόμη και από το ίδιο το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Η υπεύθυνη του Εθνικού Βασιλικού Ινστιτούτου για τους Τυφλούς ερωτώμενη σχετικά με τη χρησιμότητα του προγράμματος εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στα παλιότερα προγράμματα, που χρησιμοποιούν οι χρήστες με μειωμένη όραση, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι ίσως το νέο πρόγραμμα να μην είναι τελικά και τόσο αναγκαίο.
Οι περισσότεροι που χρησιμοποιούν τελικά το Speegle είναι όσοι θέλουν να μάθουν αγγλικά, όπως προκύπτει από την ταυτότητα της πλειονότητας των χρηστών. Γιαπωνέζοι και Κινέζοι χρησιμοποιούν το site, απλά για να ακούνε αγγλικές λέξεις και να αφομοιώνουν την προφορά, όπως αναφέρει ο ιδρυτής του Speegle, Γκόρντον Ρέντον. Η επανάληψη των λέξεων βοηθάει όσους θέλουν να μάθουν σωστά τη γλώσσα, αν και όπως λέει με χιούμορ ο κ. Ρέντον, μάλλον θα καταλήξουν να μιλάνε σαν ρομπότ.
Δικτυακός τόπος:
speegle.co.uk
Πηγή: ERT.gr