Επιτέλους... οι Orphaned Land!
Ημερομηνία Τρίτη, 11 Ιαν 2005 @ 06:00 Θέμα/Κατηγορία Μουσικά νέα - Συναυλίες - Δισκογραφία
Αποστολέας LavantiS
Οι Orphaned Land σχηματίστηκαν στο Ισραήλ το 1991, αρχικά ως Resurrection. Το 1992 πήραν το σημερινό τους όνομα και ξεκίνησαν την πορεία τους, καθιερώνοντας έναν ήχο που κατόρθωνε να συνδυάσει με μοναδικό τρόπο διάφορα είδη του heavy metal, με στοιχεία που ολοφάνερα μαρτυρούν την καταγωγή των μελών του γκρουπ από τη Μέση Ανατολή.
Αυτό το, ιδιαίτερα πρωτότυπο για τη Metal σκηνή, στιλ, τους εξασφάλισε σχετικά γρήγορα ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με τη γαλλική εταιρία Holy Records, λίγο καιρό μετά την πρώτη demo ηχογράφησή τους, με τον τίτλο “The Beloved’s Cry” το 1993, το οποίο κι επανακυκλοφόρησε έξι χρόνια αργότερα.
Με τα δύο πρώτα άλμπουμ τους, “Sahara” (1994) και “El Nora Alila” (1996), απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές από τον μουσικό Τύπο, αποκτώντας παράλληλα και ένα cult status, αφού η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα στους underground metal κύκλους.
Ατυχώς, τόσο για τους ίδιους όσο και για το συνεχώς αυξανόμενο κοινό τους, από το 1991 και μετά οι Orphaned Land έπεσαν σε «χειμερία νάρκη», αφού τα μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν αντιμέτωπα –ο καθένας ξεχωριστά- με τη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην ταραχώδη περιοχή τους. Παρόλα αυτά, η αγάπη των οπαδών τους ήταν εκείνη που τους στήριξε καθόλη τη διάρκεια αυτών των δύσκολων τελευταίων χρόνων, και ιδίως, εκείνων που προέρχονται από τις αραβικές χώρες.
Ο frontman/τραγουδιστής Kobi Farhi έχει μία εξήγηση γι’ αυτό το φαινομενικά παράδοξο γεγονός: «Η μουσική των Orphaned Land πρεσβεύει την αρμονία και την ενότητα ανάμεσα σε ανατολή και δύση, φως και σκοτάδι, Ιουδαϊσμό και Ισλαμισμό. Η επιστροφή μας σηματοδοτήθηκε από τρία shows που δώσαμε με τον τίτλο The Calm Before The Flood, με το πρώτο να πραγματοποιείται στην Τουρκία, όπου headbangers από το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, απόλαυσαν τη συναυλία δίπλα-δίπλα».
Το καινούριο τους άλμπουμ “Mabool (The Flood)”, ηχογραφήθηκε στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του 2003, στα studios Zaza και Bardo. Στην κονσόλα του ήχου βρέθηκε ο Simon Vinestock, ο οποίος προσπάθησε – μαζί με τα πέντε μέλη του γκρουπ - να ενσωματώσει, για άλλη μια φορά και με τον ιδανικότερο τρόπο, όλες αυτές τις πολυποίκιλες επιρροές στη ζωή τους.
Τα τραγούδια του άλμπουμ είναι ερμηνευμένα σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, εβραϊκά, αραβικά, υεμενικά, λατινικά), με τη συνοδεία ανδρικών και γυναικείων χορωδιών, κλασικών, αλλά και ανατολίτικων. Οι guest μουσικοί είναι πάνω από τριάντα, ενώ τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν, πέρα από το γνωστό και «τυπικό» line-up της μπάντας, συμπεριλαμβάνουν από ούτι, μπουζούκι και διάφορα είδη κρουστών, μέχρι πιάνο, ακουστική και κλασική κιθάρα, τσέλο, βιολί και, γενικά, διάφορα έγχορδα.
«Το μουσικό μας στιλ είναι ένα μίγμα που περιλαμβάνει στοιχεία από όλα τα είδη του metal, από το progressive μέχρι το black. Ίσως ο όρος που θα μπορούσε να το περιγράψει με ικανοποιητικό τρόπο να είναι αυτός του middle eastern metal», λέει ο Kobi, σε μία προσπάθεια να προσδιορίσει όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται, τις ηχητικές κατευθύνσεις των Orphaned Land, κάτι που –όπως είναι φυσικό- είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν μιλάμε για ένα συγκρότημα του οποίου η επιτυχία στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πολυχρωμία των επιρροών του (metal, oriental, ινδική, αλλά ακόμα και jazz). Πέραν τούτου, οποιοσδήποτε ρίξει μια ματιά στα γούστα των μελών του, όσον αφορά αποκλειστικά στην Pop & rock μουσική, διακρίνει και πάλι αυτή την πολυσυλλεκτικότητα: Iron Maiden, Metallica, Dream Theatre, αλλά και Pink Floyd, Dead Can Dance και Tori Amos!!!
Θεματολογικά, είναι δεδομένη η επιδίωξή τους, παρότι ανήκουν στο χώρο του metal, να εξυμνήσουν το Θεό, χωρίς να κάνουν διάκριση ανάμεσα στις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες (Χριστιανισμό, Ιουδαϊσμό και Ισλαμισμό), επιχειρώντας ταυτόχρονα να πραγματευθούν θέματα που έχουν να κάνουν με το σατανισμό, την εγκατάλειψη από το Θεό, τον πόνο. Όλα αυτά, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της συνύπαρξης του καλού με το κακό, αφού στα πλαίσια του ζοφερού κόσμου της metal ξεχωρίζουν ως μία φωτεινή και αστραφτερή φλόγα, ενώ παράλληλα για τον «παραδεισένιο», ενάρετο κόσμο της θρησκείας παραμένουν μία σκοτεινή, μεταλλική μπάντα.
Ποια από τις δύο φύσεις τους επικρατεί –αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει- θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε από κοντά στις 16 Ιανουαρίου του 2005, στη σκηνή του Gagarin 205 Live Music Space, κατά τη διάρκεια της πιο ιδιαίτερης, ίσως, συναυλίας που απευθύνεται κατά βάση στο metal κοινό, γι’ αυτή την περίοδο!
ORPHANED LAND
plus: Thanatos +
Fragile Vastness (support band)
Τιμή εισιτηρίου: 20 eur - Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.
|