Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις των κινεζικών Αρχών με τα διάφορα ίντερνετ καφέ που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια δεν είναι και οι καλύτερες. Άλλη μία απόδειξη αποτελεί το πρόσφατο κλείσιμο περίπου 12.600 τέτοιων καταστημάτων που πραγματοποιήθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2004, με διαταγή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι Αρχές προχώρησαν στο κλείσιμο των καταστημάτων αυτών γιατί λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που δεν αρκούνται στις επίσημες δικαιολογίες και πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στον αυστηρότερο έλεγχο του διαδικτύου από την κυβέρνηση.
Στην Κίνα, τα ίντερνετ καφέ λειτουργούν μέσα σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο και πολλά από αυτά που αναγκάστηκαν να κλείσουν επειδή είχαν παραβιάσει τον κανονισμό που ορίζει ότι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από σχολεία.
Αυστηροί, όμως, είναι και οι περιορισμοί που ορίζουν πόσες ώρες μπορεί ένα παιδί να σερφάρει στο ίντερνετ.
Αυτό συμβαίνει επειδή η κυβέρνηση της Κίνας πιστεύει ότι τα ίντερνετ καφέ αποτελούν κακή επιρροή για τους νέους. Μάλιστα, προσπαθεί να υπαγορεύσει ποια είδη βιντεοπαιχνιδιών είναι κατάλληλα, προκειμένου να περιορίσει τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Τα ίντερνετ καφέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κίνα κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των υπολογιστών, γεγονός το οποίο "απαγορεύει" σε πολλούς Κινέζους να έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σπίτι τους.
Το πρόσφατο κλείσιμο των χιλιάδων ίντερνετ καφέ, δεν είναι το μοναδικό τέτοιο γεγονός. Πολλές φορές στο παρελθόν, η κυβέρνηση της Κίνας έχει κινηθεί εναντίον τέτοιων καταστημάτων επειδή δεν τηρούσαν τους αυστηρούς κανονισμούς λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι όλα τα περίπου 100.000 ίντερνετ καφέ που υπάρχουν στη χώρα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ειδικό λογισμικό που ελέγχει τι είδους ιστοσελίδες μπορούν να επισκεφθούν οι χρήστες, ενώ κρατείται και αρχείο των ιστοσελίδων που έχει επισκεφθεί κάποιος.
Οι νόμοι που καθορίζουν τις ώρες λειτουργίας των ίντερνετ καφέ και τον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίντερνετ, εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2002 όταν 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα τέτοιο κατάστημα. Τότε, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει σκληρά μέτρα και να θεσμοθετήσει την άδεια λειτουργίας για τα ίντερνετ καφέ.
Σημειώνεται ότι, τον Αύγουστο του 2004, οι κινεζικές Αρχές έκλεισαν περίπου 700 ιστοσελίδες και συνέλαβαν 224 άτομα σε μία επιχείρηση καταστολής της ηλεκτρονικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια, εισήγαγε νέους κανονισμούς προκειμένου να μπλοκάρονται και οι ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου εκτός Κίνας.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη του 2003, η οργάνωση "Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα" κατηγόρησε μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου ότι βοηθούν την κινεζική κυβέρνηση να λογοκρίνει το διαδίκτυο, ενώ σε έκθεσή της έκανε γνωστό ότι τα συστήματα ελέγχου του ίντερνετ και των e-mails που έχει αναπτύξει η κινεζική κυβέρνηση βρίσκονται μεταξύ των πιο εξελιγμένων συστημάτων στον κόσμο.
Πηγή: EΡΤ ΑΕ