Οι φυσικές καταστροφές με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σεισμών και των κυμάτων τσουνάμι στον ελληνικό χώρο ήταν το θέμα της χθεσινής ημερίδας που διοργανώθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία συμμετείχε και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Ο καθηγητής Δημήτρης Παπανικολάου προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών που μπορούν να εκδηλωθούν στον ελληνικό χώρο.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Μακρόπουλος τόνισε τη μεγάλη συμβολή που έχει η επιστημονική κοινότητα στην αντιμετώπιση των σεισμών.
Ο καθηγητής Γιώργος Φερεντίνος είπε ότι στον Κορινθιακό το μέγιστο κύμα που μπορεί να εμφανιστεί είναι στα 2,5 μέτρα, ενώ τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως π.χ. τον Ειρηνικό ωκεανό, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης προσδιόρισε ότι τα σεισμικά ρήγματα στον υποθαλάσσιο χώρο της Κορίνθου μπορεί να δώσουν κύματα τσουνάμι με ύψος 2-3 μέτρα.
Η ημερίδα έκλεισε με την ομιλία του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμη Λέκκα, που αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια, τους παράγοντες που επέδρασαν στη δημιουργία των κυμάτων τσουνάμι και στην κατανομή των καταστροφών στον Ινδικό ωκεανό.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/03/2005