Βάση μιας αναφοράς από ένα γκρουπ της μουσικής βιομηχανίας, ένα στα τρία CD τα οποία πουλήθηκαν την περασμένη χρονιά ήταν πειρατικά, γεγονός που στοίχισε στις εταιρίες περίπου 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια! Στην αναφορά υπάρχουν και μερικά θετικά στοιχεία, με σημαντικότερο το γεγονός ότι η πειρατεία αυξήθηκε κατά μόλις 2% σε σχέση με την προπερασμένη χρονιά, το μικρότερο ποσοστό τα τελευταία 5 χρόνια.
Η αναφορά κοινοποιήθηκε από την International Federation of Phonographic Industries και λέει ότι σε 31 χώρες στον κόσμο το ποσοστό των πειρατικών προϊόντων ξεπερνάει αυτό των νόμιμων. Μαντέψατε σωστά; Ναι, μέσα στο 2004 μερικές καινούργιες χώρες μπήκαν στη λίστα αυτή, μεταξύ τους η Ελλάδα, Χιλή, Τσεχία, Ινδία και Τουρκία...
Η IFPI αποφάσισε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ισπανία, μια χώρα στην οποία η πειρατεία στους δρόμους τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων των νόμινων CD κατά 30% τα τελευταία 3 χρόνια. Τα πειρατικά δισκάκια καλύπτουν το 24% των πωλήσεων σε όλη την χώρα.
Η Ισπανία τώρα πλέον έχει μπει στη λίστα, με άλλες 9 ακόμα χώρες όπου υπάρχει στόχος να μειωθεί η πειρατεία την επόμενη χρονιά. Αν το ποσοστό του 24% σας φαίνεται μεγάλο, για διαβάστε και τι γίνεται στην Κίνα! Εκεί το ποσοστό αυτό πλησιάζει το 85% και το χρήμα που πηγαίνει στα χέρια των πειρατών ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια δολάρια! Ακόμα καλύτερα τα πράγματα στην Παραγουάη, όπου το ποσοστό αυτό αγγίζει... το 100%. Ας μην τα παραλέμε, το ποσοστό των πειρατικών CD στην Παραγουάη είναι μόλις 99%.
"Μέσα στα επόμενα χρόνια οι κυβερνήσεις κάθε χώρας θα μάθουν να πέρνουν το πρόβλημα της πειρατείας πολύ πιο σοβαρά. Η πειρατεία δεν είναι απλά πρόβλημα στην μουσική βιομηχανία, αλλά έχει πολλές μορφές," είπε ο επικεφαλής και γενικός διευθυντής της IFPI, John Kennedy. "Πλεόν είναι απλά απαράδεκτο, οι κυβερνύσεις να κάνουν τα στραβά μάτια, ή απλά να θεωρούν ότι το πρόβλημα της πειρατείας δεν είναι σημαντικό για την κοινωνία της χώρας τους."
Μερικές εταιρίες του χώρου σκέφτονται ακόμα και να αποχωρήσουν εντελώς από μερικές χώρες όπου το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Η Vivendi Universal έχει πει ότι μια τέτοια κίνηση είναι πολύ πιθανή...
Από το Technews.gr (www.technews.gr)