10ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου


Ημερομηνία Κυριακή, 11 Δεκ 2005 @ 01:30
Θέμα/Κατηγορία Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση

Αποστολέας LavantiS



Τέσσερις μουσικοί και τρεις performer συμπράττουν επί σκηνής για να δημιουργήσουν μαζί με το κοινό «Ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι» για τη ζωή και τον έρωτα. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και ενορχήστρωση-live electronics Θοδωρή Ζιούτου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου, που διοργανώνεται από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου του Δήμου Βόλου. Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου.  To «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου» γιορτάζει τα δέκα του χρόνια και οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από 12 Δεκεμβρίου 2005 εως 6 Ιανουαρίου 2006.



Για δύο νύχτες την Τρίτη 20 και την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου οι θεατές, που θα επισκεφτούν το Θέατρο Παλαιάς Ηλεκτρικής στο Βόλο, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν σ’ ένα σύγχρονο καμπαρέ που… εξελίσσεται πάνω σ’ ένα πικάπ! Μια ζωντανή ορχήστρα τεσσάρων μουσικών, ένας κομπέρ, ένας νέος άντρας και μια γυναίκα χρησιμοποιούν πασίγνωστα ελληνικά και ξένα τραγούδια, αλλά και αποσπάσματα ποιημάτων, πραγματικές ιστορίες ακόμα και φράσεις από το κοινό για να φτιάξουν το δικός τους «νοσταλγικό τραγούδι». Η μουσική δομή της παράστασης βασίζεται στην τεχνική των live electronics. Οι τρεις performer με αφορμή τα τραγούδια ξεκινούν την αφήγηση προσωπικών και μη ιστοριών για το αν υπάρχει πραγματικός έρωτας και για το αν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Στη ζεστή κι ανθρώπινη αυτή παράσταση το κοινό συμμετέχει με ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες ενσωματώνονται στο έργο.



Σκηνοθεσία, κείμενα, σύνθεση κειμένων: Γεωργία Μαυραγάνη.
Μουσική, ενορχήστρωση, live electronics: Θοδωρής Ζιούτος.
Kοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος.
Σκηνικά: Χρήστος Λάσκαρης
Αρχιτεκτονική συμβολή: Ελένη Παπαδημητρίου
Κινησιολογία: Βάσω Γιαννακοπούλου.
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας.
Ηθοποιοί: Αντώνης Ντουράκης, Βάσω Καβαλλιεράτου, Παναγιώτης Παναγόπουλος.
Μουσικοί: Θοδωρής Ζιούτος (ηλεκτρονικά), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Θάλεια Ιωαννίδου (τρομπέτα), Κωστής Ζουλιάτης (πιάνο).
Βοηθός σκηνοθέτη: Ματίνα Ζαμπούρα.



Ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι
To “'Ενα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι” είναι μια θεατρική σύνθεση της Γεωργίας Μαυραγάνη.
Ένα προείκασμα παρουσιάστηκε τον Μάη του 03 στο Μικρό Μουσικό Θέατρο ως encore στο μουσικό αναλόγιο τάμπα-τάμπα με την συνεργασία του Κώστα Ανδρέου. Η ιδέα ενός μουσικοθεατρικού δρωμένου δουλεύτικε από τον Ιούλιο του 03 από την Γεωργία Μαυραγάνη και τον Θοδωρή Ζιούτο και παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο 03 στο ΜΜΘ και τον Φεβρουάριο 04 στο θέατρο χοροροές..

Από τον Σεπτέμβριο 04 το μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι, μπήκε σε μια πορεία μεταμόρφωσής του από δρώμενο σε παράσταση και παρουσιάστηκε στον Μάιο 05 στο θέατρο Αμόρε. Σε ρόλους ηθοποιών – τραγουδιστών οι Παναγιώτης Παναγόπουλος, Αντώνης Νουράκης και Βάσω Καβαλλιεράτου. Μουσικοί ο κοντραμπασίστας Δημήτρς Τίγκας, η ακορντεονίστρια Άννα Λάκη, η τρομπετίστρια Θάλεια Ιωαννίδου και σε ρόλο ενορχηστρωτή – διασκευαστή ο Θοδωρής Ζιούτος.

Η παράσταση με την προσθήκη του πιανίστα Κωστή Ζουλιάτη παρουσιάστηκε στο θέατρο πορεία τον Νοέμβριο 05 έχοντας εξελιχθεί σε ένα πειραματικό καμπαρέ.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει 8 Δεκεμβρίου 2005. Εισιτήρια πωλούνται στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, τηλ. 24210 32818, ώρες 11.00 -13.00 & 18.00-21.00.
Κρατήσεις θέσεων τηλ. 24210 32818, fax. 24210 78074. e-mail: cemth@otenet.gr
Κρατήσεις μέσω πιστωτικών καρτών Fax: 24210 78074
Τιμές εισιτηρίων: € 15 & € 10 (φοιτητικό)

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Γεωργία Μαυραγάνη – κείμενα, σκηνοθεσία
Η Γεωργία Μαυραγάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Είναι πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, και τελειόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Θεόδωρο Τερζόπουλο, Π. Βασιλόπουλου κ.ά.
Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός – τραγουδίστρια σε πολλές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη με τους: Μ. Μαρμαρινό, Γ. Χουβαρδά, Γ. Μόσχο, Β. Γεωργιάδου. Έχει σκηνοθετήσει στον Άδειο χώρο του Εθνικού Θεάτρου το έργο “Βιτγκενστάιν – Βιτγκενστάιν”, στο θέατρο Αμόρε το «Καμπαρέ» και στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «Παραμύθι για δύο» του Φίλιπ Ρίντλεϋ κ.α.

Θοδωρής Ζιούτος – live electronics
Γεννήθηκε στο Βόλο. Έχει σπουδάσει μουσική στο ΔΩΒ (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Ακορντεόν) και προγραμματισμό H/Y και είναι φοιτητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο – Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό. Από το 1996 διδάσκει Μουσική Τεχνολογία (1996-2001 Δημοτικό Ωδείο Βόλου, 2002-2006 Ωδείο Μουσικής Πράξης – Αθήνα).
Ασχολείται με την σύγχρονη σύνθεση (ηλεκτρονική – ηλεκτροακουστική – πειραματική μουσική) και τον αυτοσχεδιασμό χρησιμοποιώντας συνθεσάιζερ, υπολογιστές αλλά και φυσικά όργανα. Έχει δημιουργήσει κατά καιρούς συγκροτήματα με πιο πρόσφατα και δραστήρια τα: “Archery Target”, “Madder”, “Epsilon Edeca”.
Έχει συμπράξει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις αυτοσχεδιασμού και σύγχρονης μουσικής με έλληνες και ξένους μουσικούς (Μανώλης Μανουσάκης, David Grubbs, Νίκος Βελιώτης, Jerome Noetinger, Christoph Irmer, Martin Kuchen, Αντώνης Λιβιεράτος, Αλέκος Χρηστίδης, Δημήτρης Καμαρωτός, Σωτήρης Δεμπόνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Blain Reineger, Κωστής Δρυγιανάκης, Bohman brothers, Coti K, Rhodri Davies, Ankharad Davies, Mark Wastell και Αndrea Neuman και άλλοι). Είναι μέλος του «213 Ensemble».
Είναι μέλος του Συλλόγου Συνθετων Ηλεκτροακουστικής Μουσικής.
Έχει επιμεληθεί μουσικά θεατρικές παραστάσεις και έχει συνθέσει μουσική για 25 θεατρικά έργα, ταινίες και ντοκυμαντέρ. Τον Σεπτέμβριο 2005 απέσπασε στο φεστιβάλ “Νύχτεςπρεμιέρας” βραβείο μουσικής σύνθεσης για την μουσική του στην ταινία “Μια κούκλα στο κουτί” της Μαρίας Καρβουνίδου.
Είναι μέλος των post-punk συγκροτημάτων “postblue”, “lost bodies” και “Santa Fila”.
Με τον AS11 έχουν δημιουργήσει το ντουέτο ηλεκτρονικής μουσικής “NightShift”.
Έχει συμμετάσχει με solo εμφανίσεις σε φεστιβάλ ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής (2:13, Electrograph, Synch).
Πέρα από την μουσική δραστηριότητα, εργάζεται ως μηχανικός ήχου και ασχολείται με την παραγωγή και συντονισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων (Μικρό Μουσικό Θέατρο, Εκτοπία, Ίαμβος).


Βάσω Γιαννακοπούλου - κινησιολογία
Η Βάσω Γιαννακοπούλου από το 1990 έως σήμερα έχει χορέψει με τις ομάδες: Μετακίνηση, Σύγχρονη Χορευτική Έκφραση, Yelp, Griffon, Χοροθέατρο Ροές, Χοροθέατρο της Νατάσας Ζούκα, Σχεδία και 14η Μέρα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των χορευτικών ομάδων «Ακίν» και «Μετ' εμποδίων». Με την τελευταία παρουσίασε τη χορογραφία "Νight Mirror" που έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας «Τεχνόπολις».
Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τις θεατρικές ομάδες Παράβαση, Παίκτες και με τη θεατρική ομάδα της Τατιάνας Λύγαρη ως βοηθός χορογράφου. Την περίοδο 2003-2004 εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου του Δημήτρη Παπαϊωάννου, αλλά και ως ερμηνεύτρια στις τελετές έναρξης και λήξης της Ολυμπιάδας 2004.

Τάσος Παλαιορούτας – φωτισμοί
Ο Τάσος Παλαιορούτας έχει συνεργαστεί ως φωτιστής σε θεατρικές παραστάσεις με τους σκηνοθέτες: Μιχαήλ Μαρμαρινό, Ρούλα Πατεράκη, Γιάννη Μόσχο, Θοδωρή Γράμψα, Μαρία Σάββα, Θοδωρή Τσαπακίδη, Δημήτρη Σεϊτάνη κ.ά. Επίσης σε χορευτικές παραστάσεις με τις χορογράφους: Ιωάννα Πορτόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Μαρία Γοργία, Αγγελική Παπαδάτου και Μαριλένα Μαριέλου. Από το 2004 συνεργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας στις τηλεοπτικές εκπομπές του Λάκη Λαζόπουλου.


Χρήστος Λάσκαρης - σκηνικά
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Λέτσε Ιταλίας, με μεγάλο ενδιαφέρον και προϋπηρεσία στο σχεδιασμό γραφημάτων , εμπειρία στην οργάνωση και εκτέλεση σκίτσων και πολύχρονη εργασία στον χώρο της χαρακτικής , της εκτύπωσης και της καλλιτεχνικής μονοτυπίας αλλά και του θεάτρου / σκηνικών. Γεννήθηκε στη Λάρισα Το 1976. Από το 1992 αρχίζει μαθήματα Γραμμικού και Ελεύθερου σχεδίου με καθηγητές τους Νίκο Σαμαρά(ζωγράφο) και Νίκο Σαμαρά(αρχιτέκτονα). Το 1995 εισάγεται στην Ακαδημία Καλλών Τεχνών του Λέτσε και αποφοιτεί το 2000 με βαθμό δέκα(10), άριστα. Από το 1998 έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε αρκετούς Διαγωνισμούς του εξωτερικού από οπού και απέσπασε βραβεία και διακρίσεις.


Κωστής Ζιουλιάτης – πιάνο
Ο Κωστής Ζουλιάτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα). Έκανε μαθήματα θεωρητικών με το Μιχάλη Ροζάκη, πιάνο με το Γιώργο Κοντραφούρη και κοντραμπάσο με τον Τάσο Κάζαγλη. Είναι ιδρυτικό μέλος διαφόρων μουσικών συνόλων (Night On Earth, Paracroussis, Fidel Son, The Pinacooluckies), ενώ έχει συμπράξει επί σκηνής με άλλα group projects και μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Νίκος Τουλιάτος, ο Ανδρέας Μνιέστρης, ο Δήμος Δημητριάδης και οι Bokoz. Είναι μέλος του Συνόλου Ελεύθερου Αυτοσχεδιασμού του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο έχει συμπράξει με μουσικούς όπως η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Νίκος Βελιώτης, ο Joe Tornabene και ο Σάκης Παπαδημητρίου. Συμμετείχε ως μουσικός υπεύθυνος σε παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Παν.Α.Θ.Λ.Ιον. στην Κέρκυρα, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ ‘Anaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)’, ενώ εκπονεί και διδακτορική διατριβή πάνω στη φιλοσοφική σκέψη του Έλληνα συνθέτη.


Θάλεια Ιωαννίδου – τρομπέτα
Η Θάλεια Ιωαννίδου, ή STMC, ξεκίνησε να μαθαίνει πιάνο (Δημήτρης Παπαθεοδώρου και Αθηνά Καβάκου) και θεωρία της μουσικής (Λένα Ρες και Κυριάκος Τσολάκης) στο ωδείο Αθηνών στην ηλικία των 6 και για 12 χρόνια. Στη συνέχεια, σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το Universitat Politécnica de Catalunya. Παράλληλα παίζει Farfisa με διάφορα μουσικούς της ανεξάρτητης Αθηναïκής σκηνής του ΄90 (Astral Plane, Horror Vacui, Αλέξη Καλοφωλιά, Θάνο Αμοργινο. Bocomolech) και δούλευε ως dj. Το 2000 συνδέεται με τους Drog-A-Tek (μουσική κολλεκτίβα αυτοσχεδιασμού-πειραμάτισμού) όπου παίζει πλήκτρα, μελόντικα, ακορντεον. To 2004 ξεκινάει μαθήματα τρομπέτας με τον Παντελή Πασχαλίδη. Έκτοτε έχει περάσει πολλές «ώρες πτήσης», εκτός από τους Drog-A-Tek, με τους Παράγκα Sound System (GR), Bocomolech (GR), Perroroboto (Venezuela), the malaka experience (BCN), Adaptories (GR), Marc Cunningham (USA), Xavier Erkiziz (Pays Vasco), Joe Davis- Molly Ferguson (USA), Cecille Scot (FR), Νατάσσα Χρυσανθακοπούλου (GR), Θοδωρή Ζιούτο-Δημήτρη Τίγκα (GR).
Έχει γράψει τη μουσική για το defilé του Γιώργου Ελευθεριάδη στην Ελληνική Εβδομάδα Μοδας 2005 (συνεργασία με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη ή Voltnoi), κι έχει παίξει στην θεατρική παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη «ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι».


Δημήτρς Τίγκας – κοντραμπάσο
Ο Δημήτρης Τίγκας γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 7 ετών,
στο τσέλο, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Από το 1996 ασχολείται με το κοντραμπάσο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τα ανώτερα θεωρητικά (αρμονία , αντίστιξη, φούγκα). Κατά το τρέχον έτος σπουδάζει σύνθεση και είναι
τελειόφοιτος στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει συμμετάσχει ως μουσικός σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις στο Βόλο, την Αθήνα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της συμφωνικής ορχήστρας του Δήμου Βόλου.



Παναγιώτης Παναγόπουλος
Απόφοιτος του «Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας» και Αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη.
Έχει παίξει στις εξής παραστάσεις :«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη, «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» των Ξένιας Καλογεροπούλου-Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, «Ψύλλοι στ’αυτιά» του Ζόρζ Φειντό και «Βολπόνε» του Μπεν Τζόνσον σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή, «Βάτραχοι» και «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, «Η Ήρα και το παγώνι» του Σον ο Κέιζυ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου, «Ο γλάρος» του Τσέχοφ , « Ο κουρέας της Σεβίλλης» του Μπομαρσέ και ο «Πλούτος»του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, “Tα ορφανά» του Λάιλ Κέσλερ σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, «Ένα μεγάλο νοσταλγικό τραγούδι» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη.
Μαζί με την Ευδοκία Πλατή έγραψε και ανέβασε στο θέατρο «Αλάμπρα» το 1997 το «Ζητούνται νέοι και νέες» ,στο οποίο επίσης σκηνοθετούσε και έπαιζε. Το 2000 έγραψε το «314» το οποίο ανέβηκε στο «θέατρο της ‘Άνοιξης» σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου,στο οποίο επίσης έπαιζε.
Έχει συμμετάσχει στις ταινίες «Ηνίοχος» του Αλέξη Δαμιανού, «No budget Story” του Ρένου Χαραλαμπίδη, «Οι θεατρίνες» του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, και στις τηλεοπτικές σειρές, «Οι αγνοημένοι» του Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο κακός βεζύρης» του Γιώργου Κιμούλη
«Δεσποινίς Μαργαρίτα» και «Camera café” της Φωτεινής Κοτρώτση.


Βάσω Καβαλλιεράτου
Η Βάσω Καβαλλιεράτου γεννήθηκε το 1979. Έχει παρακολουθήσει τη σχολή: «Θεατρικό Παιχνίδι» του Λάκη Κουρετζή, είναι απόφοιτη της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Γιώργος Κιμούλης» και έχει παρακολουθήσει το full-time programme του Professional School of Physical Theatre στο Λονδίνο.
Στο Λονδίνο πήρε μέρος σε παραστάσεις στο πλαίσιο της σχολής και παράλληλα ήταν μέλος του θιάσου “Homunculus Wot!?”, και συμμετείχε στις παραστάσεις στις παραστάσεις “Auditions” και “Last night at the Paradise”.
Πρόσφατες δραστηριότητές της:
- τηλεοπτική σειρά του MEGA, «Στο φως του φεγγαριού».
- «2004, Οδηγίες χρήσεως, An invitation to dance» του Μιχαήλ Μαρμαρινού στο θέατρο Θησείον
- «Εκεί, εκεί στην κόλαση» της ομάδας abovo στο θέατρο studio Αργώ


Αντώνης Ντουράκης
Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Μ. Βολανάκης, Γ. Καλαντζόπουλος, Α. Κράλλη, Ι. Βαρδάκης, Ν. Σακαλίδης, Γ. Κακλέας, Κ. Ρουγγέρη. Εχει παίξει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Συμμετείχε στην ταινία Όμηρος του Κ. Γιάνναρη.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από

HotStation.gr Greek Radio online


http://www.HotStation.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι το εξής
http://www.HotStation.gr/article847.html