EuroVision 2007 - 1η η Σερβία - 7ος ο Σαρμπέλ
Κυριακή, 13 Μάι 2007 @ 19:15
Θεάματα : Θέατρο - Κινηματογράφος - Τηλεόραση
Η Σερβία με την 23χρονη Μαρίζα Σερίφοβιτς και το τραγούδι «Molitva» (Προσευχή) κέρδισε τον 52ο διαγωνισμό της Eurovision στο Ελσίνκι, διαδεχόμενη τους φινλανδούς Lordi, περυσινούς νικητές της διοργάνωσης στην Αθήνα. Η Ουκρανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση και η Ρωσία την τρίτη. Η Ελλάδα με τον Σαρμπέλ και το «Γειά σου Μαρία» τερμάτισε στην έβδομη θέση.
Ο τελικός της Eurovision επιφύλασσε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον Sarbel και το "Yassou Maria", αφού κατετάγη έβδομος ανάμεσα στους 24 συμμετέχοντες. Ο Sarbel με μια fun και χαλαρή εμφάνιση κατάφερε και συγκέντρωσε 139 βαθμούς. Οι χώρες που χάρισαν στην Ελληνική συμμετοχή τους περισσότερους βαθμούς ήταν οι Κύπρος, Βουλγαρία (από 12 πόντους η κάθε μια) και οι Ρουμανία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο (από 10 πόντους).
Η κορυφαία πεντάδα του φετινού τελικού ήταν η εξής:
1. Σερβία
2. Ουκρανία
3. Ρωσία
4. Τουρκία
5. Βουλγαρία
Με μια πρώτη ματιά στην πρώτη πεντάδα, έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το πλασάρισμα της Τουρκίας στην 4η θέση. Οι δύο πρώτες θέσεις πάντως μοιράστηκαν μεταξύ χωρών που εξ' αρχής θεωρούνταν φαβορί. Η νικήτρια Σερβία, συγκέντρωσε συνολικά 268 πόντους, 33 περισσότερους από τη δεύτερη Ουκρανία. Αυτό υποθέτουμε ότι κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους τους φανατικούς Έλληνες Eurofans, αφού του χρόνου θα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθούν στον τελικό, δεδομένου ότι αυτός θα γίνει στη... "γειτονιά" μας.
Περισσότεροι από 350 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τον τελικό του 52ου φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision. Στα ύψη η τηλεθέαση και στην Ελλάδα. Την ώρα της παρουσίασης της ελληνικής συμμετοχής η τηλεθέαση έφτασε στο 85.7%. Εκείνη την ώρα τον Σαρμπέλ παρακολούθησαν 3.414.130 Έλληνες τηλεθεατές. Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η τηλεθέαση άγγιξε το 89.2%.
Αναλυτικότερα
Και τι δεν είδαμε στη φετινή Eurovision: Εκτός από μπαλάντες, ροκ, ποπ και ethnic ρυθμούς, Γάλλους για παράδειγμα με ροζ σακάκια να τρέχουν στη σκηνή. Σουηδούς με περιδέραια-σταφύλια να πετάνε τα ρούχα τους και να μένουν ημίγυμνοι. Μοιραίο ύφος στο πρόσωπο των σέξι Ρωσίδων που εμφανίστηκαν ντυμένες μαθήτριες.
Η νικήτρια Σερβία από την πλευρά της δήλωσε ότι έχει την καλύτερη γνώμη για την ομοφυλοφιλική κοινότητα της Ευρώπης που την στήριξε. Βέβαια το αποκορύφωμα δεν παύει να είναι ο Αη Βασίλης που έδωσε το σύνθημα για την έναρξη της ψηφοφορίας. Ο Αη Βασίλης που ήταν ό,τι πρέπει για τις 12 Μαΐου. Στο πνεύμα των ζεστών καλοκαιρινών ημερών που διανύουμε. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμη και το Φινλανδικό κοινό τον αποδοκίμασε με το γνωστό...’κράξιμο’.
Η έναρξη του διαγωνισμού ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Με ένα βίντεο κλιπ των περυσινών νικητών Lordi που ξεσήκωσε τους 13.000 θεατές του Hartwall Areena. Ακολούθησε η εμφάνιση των 24 χωρών που τα είχαν όλα:
Η Karolina που εκπροσώπησε τη FYROM με έναν μεγαλοπρεπέστατο πυρρίχιο, εντυπωσίασε περισσότερο με το κοντό σμαραγδί φόρεμα που αναδείκνυε τα καλλίγραμμα πόδια της και το τέλεια μακιγιαρισμένο και αψεγάδιαστο πρόσωπό της, παρά με το Mojot Svet που ερμήνευσε.
Λίγη ώρα αργότερα, το σουηδικό συγκρότημα των Ark άφησε άφωνο το κοινό με το ‘The worring kind’. Στην κυριολεξία άφωνο: Μαύρο παντελόνι. Περιδέραιο σε σχήμα σταφυλιού και φτερό στο πέτο. Το δε μικρόφωνο με κρύσταλλα swarofski δεν επιδέχεται σχολιασμού. Ασχολίαστο. Η Σουηδική συμμετοχή ολοκληρώθηκε με το...γδύσιμο που τραγουδιστή που πέταξε το σακάκι κι έμεινε με το παντελόνι και το περιδέραιο-σταφύλι.
Όσο για την γαλλική εμφάνιση, εκεί κι αν έγινε πανικός. Το τι τρέξιμο έριξε ο γάλλος τραγουδιστής, δε λέγεται. Με έντονο ‘ανδρικό’, ροζ σακάκι, έτρεξε το μαραθώνιο της ζωής του ο Γάλλος. Έτρεξε τη σκηνή αμέτρητες φορές, τραγουδώντας φυσικά ταυτόχρονα.
Το αδιάφορο κομμάτι της Γερμανίας ίσως να θύμιζε κάτι από Frank Sinatra. Τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά καπέλα της Ουκρανίας, τα ‘αλουμινόχαρτα’ που φόρεσε ο Verda Serduchka αποκαλώντας το...φόρεμα και η μελωδία του Dancing Lasha Tumbai, θα χορεύονται σίγουρα το καλοκαίρι στα κλαμπ των νησιών. Οι ειδικοί επί της Eurovision ισχυρίζονται ότι ο Ουκρανός δεν βγήκε πρώτος γιατί του χρόνου, όλες οι χώρες θα τον χρησιμοποιούσαν ως πρότυπο και θα πήγαιναν στο διαγωνισμό με αμφίεση απόκρεων. Δυναμική ethnic εμφάνιση από την Elitsa Todorova για τη Βουλγαρία.
Ο Τούρκος Kenan Dogulu μας τραγούδησε Shake it up Sekerim. Μας έκλεισε το μάτι. Μας χόρεψε με μαντήλι καλαματιανό και μας αποχαιρέτησε με φωτιές και πυροτεχνήματα. Η Μολδαβή Ναταλία που έκλεισε την εμφάνιση των 24 χωρών, είπε να βάλει κάτι σε...διάφανο. Αλλά πολύ διάφανο. Να προκαλέσει αίσθηση. Και να τραγουδήσει το ‘Fight’ με τσαμπουκά και επιθετικό –αλλά όχι κακό- ύφος. Το τελειωτικό χτύπημα ήλθε με το ‘Flying The Flag’ της βρετανικής συμμετοχής.
Εξαιρετικά σύγχρονο, μόλις στο πνεύμα δεκαετίας ’80 και με διάθεση να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα αεροπορικών εταιριών της Μεγάλης Βρετανίας. Πολύ καλός και ο Λευκορώσος Dmitry Koldun, με μια εντυπωσιακή σκηνική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια της ερμηνείας του ‘Work Your Magic’ και μια χορογραφία σε στιλ James Bond σχεδιασμένη από το Φωκά Ευαγγελινό.
Όσο για το Σαρμπέλ; Για άλλους καλός, για άλλους πολύ κακός. Το σίγουρο είναι ότι ο Σαρμπέλ προσπάθησε. Αν και με συγκεκριμένες χορευτικές κινήσεις που ήταν καθορισμένες από την αρχή. Χωρίς ίσως κάτι πολύ εξεζητημένο που θα έκανε τη διαφορά.
Με μόνο χαρακτηριστικό τις μπλε κορδέλες που έβγαιναν από τις φούστες της κάθε χορεύτριας. Κορδέλα είχε και η Ελενα Παπαρίζου. Κορδέλα και ο Σάκης. Κορδέλα και η Sertab Erener που εκπροσώπησε την Τουρκία τo 2003. Επικοινωνιακός παρ’ όλα αυτά με την τηλεοπτική κάμερα και το κοινό. Ικανός σε αυτό που κάνει. Όχι όμως ότι παρουσίασε τη διαφορά.
Δύο μύθοι καταρρίφθηκαν στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού. Το γεγονός ότι για να κερδίσει ένα τραγούδι πρέπει να είναι γραμμένο στα αγγλικά και το ότι η νικήτρια πρέπει όχι μόνο να είναι όμορφη, αλλά να αποτελεί sex symbol.
Γιατί η Σέρβα Marija Serifovic δεν είχε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Δεν θεωρείται καλλονή και είχε μια πολύ καλή μπαλάντα με σερβικό στίχο. Αυτό που σίγουρα δεν καταρρίφθηκε, αντιθέτως διέπρεψε, ήταν η αποθέωση των γεωγραφικών συμμαχιών. Για μια ακόμη φορά το πρώην ανατολικό μπλοκ αλληλο-ψηφίστηκε προκειμένου να κρατηθούν οι ισορροπίες της εξωτερικής πολιτικής.
Όσο για τους παρουσιαστές της βραδιάς; Μετά το γλωσσικό ολίσθημα της Μαρίας Μπακοδήμου και το ‘Καλή επιτυχία Μακεδονία’, σίγουρα και εκείνη, αλλά και ο Φώτης Σεργουλόπουλος ήταν πιο προσεκτικοί, πάντοτε με γνωστό χιούμορ που τους διακρίνει. Με ατάκες του στιλ ‘Σ’ αγαπώ κούκλα μου’ από τον Φώτη, σε κάποιες εκπροσώπους χωρών που μας τίμησαν με καλή βαθμολογία, ή ‘Α να χαθείς’, σε όποιον δεν μας έδινε τον αναμενόμενο βαθμό.
Η Eurovision είναι ένα πολύ καλό τηλεοπτικό προϊόν. Μια εντυπωσιακή διοργάνωση που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς. Δεν αποτελεί όμως αντικείμενο πλύσης εγκεφάλου από τα μέσα ενημέρωσης όπως συμβαίνει συνήθως. Τουλάχιστον σύμφωνα με τα σχόλια των φίλων της Eurovision, οι ερμηνείες φέτος ήταν καλύτερες από άλλα χρόνια.
Πηγές: Ναυτεμπορική, ΕΡΤ, MAD, Contra
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:
Θα εμφανίζεται ως εξής: EuroVision 2007 - 1η η Σερβία - 7ος ο Σαρμπέλ
|