Αστρονομία - τα απύθμενα βάθη του σύμπαντος
Παρασκευή, 15 Ιούν 2007 @ 09:55
Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες
Αλήθεια, μην διστάσετε να κολυμπήσετε στα απύθμενα βάθη του σύμπαντος, θα πάρετε σαν αντάλλαγμα απο επιστημονικές αλήθειες μέχρι αρετές ζωής..
Η αστρονομία είναι μια απο τις αρχαιότερες ασχολίες που είχε ποτε ο άνθρωπος. Αυτό το γεγονός του έδωσε την δυνατότητα να το αναπτύξει, να το εξαντλήσει αλλά και να το διευρύνει σε τομείς οι οποίοι σήμερα είναι ανεξάντλητοι..
Ας φανταστούμε λοιπόν την αστρονομία σαν το γονέα. Σαν την κεφαλή πολλών άλλων δραστηριοτήτων απο τις οποιες ο απατηλός αλλά και φιλόδοξος τυχοδιώκτης μπορεί να καταπιαστεί.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο μια βάση:
Αστρονομία, με την κλειστή έννοια της λέξης, είναι η εξέταση των ουράνιων σωμάτων γενικά. Τις κινήσεις, τις σχέσεις μεταξύ τους, την παρατήρησή τους και γενικά την κατανόηση, σε πρώτο επίπεδο, του τι συμβαίνει στο άπειρο σύμπαν.. Αυτό σημαίνει οτι ο καθένας μας είναι ένας εν δυνάμει αστρονόμος..
Αυτό οδήγησε στην αστροφυσική. Η αστροφυσική εξετάζει και εξηγεί (όσο μπορεί) σε βάθος όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν στο σύμπαν και δίνει τις απαντήσεις εκεί που η αστρονομία δεν μπορεί. Είναι περισσότερο επιστημονικού επιπέδου, περιέχει δυσνόητες έννοιες και απαιτεί ένα πολύ καλά δομημένο υπόβαθρο φυσικής και μαθηματικών που ουδέποτε διδαχθήκαμε στα σχολεία.. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να είσαι Αϊνστάιν για να καταλάβεις τι σου γίνεται..
Αν όμως πάρει το αφτί σου έστω και μια απο τις πραγματικά εντυπωσιακές θεωρίες που υπάρχουν για το σύμπαν, δίχως άλλο, θα θελήσεις και εσυ να ρίξεις μια κοντινή ματιά.. Να κάνεις κτήμα σου, να έχεις άποψη, να διαπιστώνεις και να πιστοποιείς αυτά που ακούς.. Να λες, να! το είδα! Ναι! Δίκιο έχουν! Πράγματι είναι υπέροχο και εντυπωσιακό! Αλήθεια, όταν σηκώσεις το βλέμμα σου στον νυκτερινό ουρανό με το κατάλληλο όργανο, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Θα πάψεις να βλέπεις τα λευκά ή ροδοκόκκινα αστεράκια, αλλά τον πλανήτη Κρόνο και τους δακτυλίους του, τον γαλαξία που μοιάζει με σομπρέρο, ή το νεφέλωμα του ίππου ή της φυσαλίδας.. Γιαυτό η αστροπαρατήρηση είναι η πιο διαδεδομένη ενασχόληση του αστρονόμου. Μιας και οι περισσότεροι είμαστε οπτικοί τύποι...
Η ανάγκη καταγραφής της πιο πάνω εικόνας και το να την μοιραστείς με τους γύρω σου, δημιούργησε την πιο δύσκολη κατηγορία φωτογράφησης. Την αστροφωτογράφηση. Δεδομένου της απίστευτης απόστασης, του ελάχιστου φωτός που φτάνει στην Γη απο το αντικείμενο που παρατηρούμε, της αλλοίωσης του ειδώλου απο την ατμόσφαιρα, της ρύπανσης, της υγρασίας, των καιρικών συνθηκών και πολλών άλλων, η αστροφωτογράφηση θέλει μεράκι και πολύ πολύ υπομονή. Αλλά το αποτέλεσμα... όλοι μας το έχουμε απολαύσει... Πόσο μάλλον, όταν είναι δικό σου! Εχει τεχνικές και μυστικά όπως το καθετί άλλωστε, αλλά στους περισσότερους αστρονόμους το σαράκι της αστροφωτογράφησης είναι πολύ αυταρχικό... Ξέρετε.., ποιος θα βγάλει την καλύτερη..
Αν αποφασίσει λοιπόν κάποιος να ασχοληθεί με το χόμπι της αστρονομίας, αυτό που πρέπει πρώτα να κάνει είναι να αναρωτηθεί, τι υπάρχει εκει έξω και πως δημιουργήθηκε αυτό που θα δει αργότερα. Να κατανοήσει με λίγα λόγια την δομή και τον τρόπο με τον οποίο ζει το σύμπαν μας. Τι κύκλους κάνει και πως συντηρείτε. Λίγες γνώσεις αστροφυσικής δηλαδή. Ε, ντάξει, είπαμε, είναι δύσκολη αλλά εμείς θα πιάσουμε τα εύκολα..
Αργότερα, θα σηκώσει το βλέμμα του στον νυκτερινό ουρανό.. Θα διακρίνει τους αστερισμούς, θα διαπιστώσει τι διαφοροποιεί το ένα αστέρι απο το άλλο, σε ποιά τροχιά κινούνται τα αστρα και αν υπάρχουν αστρα που πανε πιο γρήγορα και γιατι αυτό. Γενικά να έχει άποψη για τον νυκτερινό ουρανό ΜΕ ΓΥΜΝΟ ΜΑΤΙ. Το πιο σημαντικό είναι αυτό. Είναι ο οδηγός μας. Το μάτι συνηθίζει και έχει μνήμη. Θέλει εξάσκηση όμως. Τότε θα είναι έτοιμος να αποκτήσει και το πρώτο του όργανο..
(Οχι! δεν είναι τηλεσκόπιο, μην βιάζεστε!) Είναι τα κιάλια. Ενα ζευγάρι καλά αστρονομικά κιάλια, θα φανερώσουν πολύ περισσότερα απο το γυμνό μάτι. Θα διευρύνουν τόσο πολύ το οπτικό πεδίο με αποτέλεσμα να χάνεται σε σημεία που νόμιζε οτι τα ξέρει καλά.. Αυτο όμως θα αυξήσει κατακόρυφα και τις γνώσεις του. Οταν λοιπόν κάνει ποντίκια κρατώντας τα κιάλια τα οποία δεν θα τον καλύπτουν άλλο, έχει έρθει η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα. Αλμα βασικά. Το πρώτο τηλεσκόπιο θα είναι αυτό που θα απογειώσει πραγματικά τον ερασιτέχνη. Θα του ανοίξει τεράστιους ορίζοντες. Θα τον βάλει σε έναν νέο κόσμο άπειρο και εντυπωσιακό. Με οδηγούς το γυμνό μάτι και τα κυάλια του θα είναι σε θέση να ζήσει μοναδικές οπτικές εμπειρίες με το καινούργιο τηλεσκόπιο! Περιττό να πω οτι δεν τις βρίσκει πουθενά αλλού!
Υπάρχουν 3 είδη τηλεσκοπίων. Τα διοπτρικά, τα κατοπτρικά και τα dobsonian. Το καθένα έχει τα υπέρ και κατά του. Περιληπτικά, τα διοπτρικά είναι αρκετά καλά και εύκολα στην μεταφορά αλλά έχουν μεγάλο κόστος. Τα κατοπτρικά είναι μεγάλα και στιβαρά τηλεσκόπια αρα δύσκολα στη μεταφορά αλλά το οπτικό αποτέλεσμα δικαιώνει και τον πιο απαιτητικό του είδους. Επίσης το κόστος των οργάνων αυτών είναι σχετικά χαμηλό και προσιτό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα καταδιοπτρικά που συνδυάζουν μικρότερη κατασκευή αλλά εξίσου καλό οπτικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του. Τέλος, τα dobsonian, είναι πολύ καλά τηλεσκόπια με αποτελέσματα εφάμιλλα των διοπτρικών και πολύ πιο φθηνά. Το μειονέκτημα του όμως είναι οτι δεν υπάρχει ικανοποιητική στήριξη για τα τηλεσκόπια αυτά επομένως το είδωλο είναι σχετικά κινούμενος στόχος...
Γενικά, ότι και να κάνεις να το αγαπάς για να το κάνεις και καλά. Αρα και στην αστρονομία αυτό είναι το πιο βασικό. Πέρα απο αυτό όμως, οι δυσκολίες θα είναι πολλές. Απο άποψη γνώσεων οι περισσότερες.. Ενα καλό βιβλίο όμως, είναι η πιο ενδεδειγμένη και μαζικά παραδεκτή αρχή για τον οποιοδήποτε! Θα λύσει παρα πολλές απορίες και θα βοηθήσει πολύ κυρίως στο να καταλάβετε τι συντελείτε στο συμπαν σε απλούστατα ελληνικά.
Απο την θέση που βρίσκομαι δεν μπορώ να προτείνω, για ευνόητους λόγους, αλλά όποιος ενδιαφέρεται ας μου στείλει πμ.
Φίλοι μου αυτή ήταν μια γενική εικόνα στην οποία πολύ επιγραμματικά προσπάθησα να γνωρίσω σε αυτόν που θέλει να ασχοληθεί αλλά και σε αυτόν που απο απλή περιέργεια ήθελε να μάθει δυό πράγματα για την αστρονομία. Ελπίζω να κάλυψα τους παραπάνω και να έδωσα μια άποψη επι του θέματος. Θα ακολουθήσει νέο θέμα για τα όργανα παρατήρησης και τρόπους σωστότερης εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που έχουν. Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε επισήμανση – παρατήρηση – ένσταση έχει κάποιος και θα συμμετάσχω με χαρά σε αυτήν την κουβέντα.
Αλήθεια, μην διστάσετε να κολυμπήσετε στα απύθμενα βάθη του σύμπαντος, θα πάρετε σαν αντάλλαγμα απο επιστημονικές αλήθειες μέχρι αρετές ζωής..
Εις το επανειδέιν λοιπον καλοί μου φίλοι.. και να είμαστε όλοι καλά!
Σημείωση
O Methos / Τάσος μας οδηγεί στα πρώτα μας βήματα στον μαγικό κόσμο της Αστρονομίας. Ιδανικό άρθρο, για τους περίεργους με τα αστέρια και τους πλανήτες, και για αυτούς που σκέφτονται (ή ίσως μετά την ανάνγωση του θέματος, σκεφτούν) να ασχοληθούν με την παρατήρηση των άστρων.. Διαβάστε το / σχολιάστε το..
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:
Θα εμφανίζεται ως εξής: Αστρονομία - τα απύθμενα βάθη του σύμπαντος
|