Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις
Δευτέρα, 09 Ιούλ 2007 @ 09:10
Γενικά : Θέματα γενικού ενδιαφέροντος
Ψηφίστηκε την Πέμπτη στο σύνολό του και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, το νομοσχέδιο για τη συγκέντρωση στα ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις.
Πρόκειται για νομοθέτημα, του οποίου οι ρυθμίσεις βάζουν τις βάσεις για την έκδοση -ύστερα από πολλά χρόνια- αδειών λειτουργίας στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να ρυθμιστεί το άναρχο μέχρι στιγμής ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, ενώ παράλληλα θέτουν το γενικό πλαίσιο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
Mε τις νέες διατάξεις, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στα ποσοστά ιδιοκτησίας που μπορεί να έχει ένας μέτοχος στο σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης κάθε είδους, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης που μπορούν να οδηγήσουν σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα, το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα κράτη μέλη, παρά ταύτα η χώρα μας είχε καθυστερήσει αρκετά στην παρουσίαση του. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει την επιβολή προστίμου στη χώρα μας για την έλλειψη θεσμικού πλαισίου το οποίο να ρυθμίζει τις αδειοδοτήσεις στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.
Δραστική αλλαγή στο χάρτη των ΜΜΕ
Επισημαίνεται ότι με τις νέες διατάξεις αλλάζει δραστικά ο χάρτης των ΜΜΕ της χώρας μας, εν όψει της μετάβασης στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές.
Ειδικότερα, καταργούνται οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, δίνεται το πράσινο φως για τη δραστηριοποίηση -σε πιλοτική φάση- των ιδιωτών στις επίγειες ψηφιακές εκπομπές, δίνεται η δυνατότητα στην ΕΡΤ να συνεργαστεί με ιδιώτες όσον αφορά την παροχή τεχνολογικά νέων υπηρεσιών, ενώ παράλληλα καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας.
Επίσης τίθενται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία Ομίλων ΜΜΕ με δυνατότητες δραστηριότητας και στα τέσσερα Μέσα Ενημέρωσης, πράγμα το οποίο εκτιμάται ότι αφενός θα προσελκύσει ξένους επενδυτές, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στους ελληνικούς Ομίλους να δημιουργήσουν την απαραίτητη σταθερή βάση για την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του δημόσιου διαλόγου, ο οποίος διήρκεσε περίπου 2 χρόνια, όσο και κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα συζήτησης των διατάξεων στη Βουλή, διατυπώθηκαν αρκετές ενστάσεις για τις νέες ρυθμίσεις.
Δυσαρεστημένοι από το νέο καθεστώς, είναι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι δεν ήθελαν να αλλάξει ο χάρτης στην επαρχία, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, η ΓΣΕΕ και άλλοι φορείς, οι οποίοι θεωρούν ότι με τη σύσταση της θυγατρικής εταιρείας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για την ψηφιακή «ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία» και, τέλος, η ευρύτερη αντιπολίτευση η οποία διατύπωσε αρκετές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων.
Του Στέλιου Ιωάννου από την Ναυτεμπορική
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:
Θα εμφανίζεται ως εξής: Ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ και τις αδειοδοτήσεις
|