Το πείραμα του Big Bang στη CERN
Τετάρτη, 10 Σεπ 2008 @ 08:20
Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες
Η έναρξη της λειτουργίας του LHC θα αναμεταδοθεί σε πραγματικό χρόνο, στις 10:00π.μ. ώρα Ελλάδος, μέσω του Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html
Κύριος στόχος των πειραμάτων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. Μεταξύ άλλων, ο LHC είναι αρκετά πιθανό να παράξει το μυστηριώδες «μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.
Η επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζόνιου του Χιγκς θα διευκόλυνε τους φυσικούς στην αναζήτηση μιας Ενοποιημένης Θεωρίας, η οποία θα συνδύαζε τρεις από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης, με εξαίρεση τη βαρύτητα (ηλεκτρομαγνητισμός, ισχυρή και ασθενής πυρηνική δύναμη).
Ο Επιταχυντής θα αναζητήσει επίσης υποθετικές, κρυφές διαστάσεις στο Σύμπαν, και ίσως απαντήσει στο ερώτημα της «υπερσυμμετρίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ορισμένα από τα σωματίδια του Καθιερωμένο Μοντέλο έχουν και μεγαλύτερης μάζας αντίστοιχά τους.
Τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας ίσως βοηθήσουν να δοθεί μια εξήγηση στην εντυπωσιακή ανακάλυψη ότι η ορατή ύλη δεν αποτελεί παρά ένα πολύ μικρό μέρος του Σύμπαντος -το υπόλοιπο αποτελείται από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» και την ακόμα πιο μυστηριώδη «σκοτεινή ενέργεια», η οποία δρα αντίθετα από τη βαρύτητα.
Ο LHC έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει πρωτόνια (ή ιόντα) στην εξαιρετικά υψηλή ενέργεια των 14 Teraelectron Volt, επτά φορές μεγαλύτερη από το ρεκόρ που κατέχει σήμερα ο επιταχυντής Teratron του αμερικανικού εργαστηρίου Fermilab.
Το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζεται η πρώτη απόπειρα για την επιτάχυνση μιας δέσμης πρωτονίων σε όλο το μήκος της σήραγγας, ενώ οι πρώτες συγκρούσεις υψηλής ενέργειας θα πραγματοποιηθούν μετά τα επίσημα εγκαίνια της εγκατάστασης στις 21 Οκτωβρίου.
Τα πειράματα θα διαρκέσουν δεκαετίες.
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:
Θα εμφανίζεται ως εξής: Το πείραμα του Big Bang στη CERN
|