Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία; Τι ακολουθεί;
Τετάρτη, 13 Ιούλ 2011 @ 11:00
Απόψεις : Σκέψεις, Θέσεις και Γνώμες
Επιλεκτική Χρεοκοπία! Τις τελευταίες ώρες μπήκε ΚΑΙ αυτός ο όρος στη ζωή μας.. Τι σημαίνει όμως επιλεκτική χρεοκοπία; Μήπως ακούγοντάς το να το επαναλαμβάνουν κάθε 2 προτάσεις, τελικά μάθουμε να το δεχόμαστε; Και τι έχει σειρά; Η οριστική χρεοκοπία;
"Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σας έπεισε;
"Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός", δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Σας έπεισε;
Οριστική λύση, που θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση, επιδιώκει η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει «ανοικτή» σε όλα τα θέματα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέστησε σαφές, σε συνέντευξη Τύπου, ότι:
- Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.
- Ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».
Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι εμείς θέλουμε:
- Απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές
- Λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου
- Πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Επισήμανε ότι «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή».
Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά».
Σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests. Πρόσθεσε με έμφαση ότι «τα stress tests θα λειτουργήσουν ευεργετικά και σταθεροποιητικά».
Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε κατηγορηματικά:
«Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους».
Τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.
Σχετικά με την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες».
Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα».
Πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη να προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε μια "επιλεκτική" χρεοκοπία, ωστόσο και μόνο η αναφορά στη λέξη προκαλεί φόβο και ποικίλα σχόλια.
Τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι πλέον φανερό ότι η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής δεν μπορεί να είναι άλλη μια σύνοδος που θα παραπέμψει τις αποφάσεις στο μέλλον.
Τεχνικός όρος, πραγματικές επιπτώσεις
Τι σημαίνει όμως επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα; Το να μπει μια χώρα σε καθεστώς "επιλεκτικής" χρεοκοπίας αποτελεί τεχνικό ζήτημα και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που μπαίνει σε αυτό το καθεστώς, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για τα άλλα έτη.
Το άσχημο είναι ότι αν μπούμε σε αυτό το καθεστώς, θα τεθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται με το πιστόλι στο κρόταφο και χωρίς επιλογή.
Τα σενάρια και η στάση της ΕΚΤ
Κρίσιμο σημείο είναι το πόσο θα διαρκέσει η "επιλεκτική" χρεοκοπία, κάτι που εξαρτάται από την στάση της ΕΚΤ, από το αν δηλαδή θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα ή όχι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση "επιλεκτικής" χρεοκοπίας δεν θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η στάση θα αλλάξει, αν όμως δεν το κάνει τότε υπάρχουν δυο σενάρια.
*Το πρώτο είναι η Ελλάδα να μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς για μικρό χρονικό διάστημα -δυο ή τρεις μήνες- κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντέξουν και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
*Το δεύτερο, είναι να διαρκέσει αρκετά και τότε οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι αν η "επιλεκτική χρεοκοπία" κρατήσει για ένα ή δύο χρόνια, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας, κάτι που θα έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητα του πολίτη.
Η ήδη ταλαιπωρημένη αγορά θα ξεμείνει από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και θέσεις εργασίας θα χαθούν. Επίσης θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας. Τα ράφια θα αρχίσουν να αδειάζουν και δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες σε καύσιμα.
Αν το χειρότερο σενάριο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει η Ευρωζώνη να παράσχει μεγάλη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα και όπως γίνεται αντιληπτό θα απαιτηθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Αξιολογηθήκαμε: επιλεκτική χρεοκοπία
Η ουσία του Eurogroup είναι οτι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δεχθούν να μπεί η Ελλάδα στην κατηγορία αξιολόγησης «επιλεκτική χρεοκοπία» απο τους οίκους αξιολόγησης. Το όφελος απο αυτή την απόφαση είναι οτι αν μπούμε στην κατηγορία αυτή, τότε εκείνοι μπορούν να μας επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, να επιτρέψουν την επαναγορά ομολόγων μας στη δευτερογενή αγορά και να μειώσουν το επιτόκιο μας. Αν τα κάνουν όλα αυτά, , εμείς θα συζητήσουμε όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να δώσουμε εμπράγματες εγγυήσεις για τα νέα δάνεια, δηλαδή να υποθηκεύσουμε περιουσιακά στοιχεία μας, κατά πάσα πιθανότητα να τους δώσουμε ώς εγγύηση τις μετοχές της εταιρίας αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα περιέλθει η περιουσία του δημοσίου.
Το πράγμα έχει ώς εξής: Η αξιολόγηση «επιλεκτική χρεοκοπία» ή «selective default” είναι μια κατηγορία χαμηλότερα απο αυτή στην οποία μας έχουν κατατάξει σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης ( κατηγορία C) αλλά είναι και μια κλίμακα υψηλότερα απο την κατηγορία της “πτώχευσης” (κατηγορία D) . Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία ‘επιλεκτική πτώχευση” μπαίνει κάποια χώρα όταν δεν πληρώσει μια υποχρέωση της, αλλά μπορέσει να πληρώνει τις υπόλοιπες απο εκεί και πέρα.
Η παραμονή στην κατηγορία “επιλεκτική πτώχευση” είναι μικρής διάρκειας δηλαδή λίγων ωρών ή μιας ημέρας. Στη συνέχεια η χώρα επανέρχεται στην κατηγορία C.
Το πράγμα ακούγεται και είναι μπερδεμένο. Όμως όλο αυτό συμβαίνει διότι οι οίκοι αξιολόγησης είπαν στους ευρωπαίους οτι αν επιμηκύνουν το χρέος μας που ανήκει σε ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα κλπ) τότε θα μας ρίξουν σε αυτή την κατηγορία. Οι Ευρωπαίοι δέχονται να μπούμε σε αυτή την κατηγορία, αρκεί να μη μπούμε στην κατηγορία της πτώχευσης, διότι εκεί πλέον το πράγμα δεν σώζεται.
Με τον τρόπο αυτό και τη σύντομη παραμονή μας στην κατηγορία «επιλεκτική πτώχευση» εξασφαλίζεται και η επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους και η συμμετοχή ιδιωτών και η αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος και η αποφυγή πληρωμής των cds.
Παράλληλα το ετήσιο κόστος αποπληρωμής των χρεών μας μειώνεται, η πτώχευση της χώρας αποκλείεται και το τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτείται και δεν πτωχεύει. Η λύση αυτή ανοίγει το δρόμο για μια «ευρωπαική λύση» στο πρόβλημα των κρατικών χρεών. Μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί.
Πηγή: nooz.gr / news247.gr / Πρώτο Θέμα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέστησε σαφές, σε συνέντευξη Τύπου, ότι:
- Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.
- Ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις» στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».
Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι εμείς θέλουμε:
- Απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές
- Λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου
- Πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Επισήμανε ότι «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή».
Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά».
Σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests. Πρόσθεσε με έμφαση ότι «τα stress tests θα λειτουργήσουν ευεργετικά και σταθεροποιητικά».
Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε κατηγορηματικά:
«Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους».
Τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ειδικά για τα ακίνητα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.
Σχετικά με την απόκλιση στον προϋπολογισμό και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες».
Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα».
Πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη να προσπάθησε να πείσει ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε μια "επιλεκτική" χρεοκοπία, ωστόσο και μόνο η αναφορά στη λέξη προκαλεί φόβο και ποικίλα σχόλια.
Τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι πλέον φανερό ότι η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής δεν μπορεί να είναι άλλη μια σύνοδος που θα παραπέμψει τις αποφάσεις στο μέλλον.
Τεχνικός όρος, πραγματικές επιπτώσεις
Τι σημαίνει όμως επιλεκτική χρεοκοπία για την Ελλάδα; Το να μπει μια χώρα σε καθεστώς "επιλεκτικής" χρεοκοπίας αποτελεί τεχνικό ζήτημα και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης.
Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που μπαίνει σε αυτό το καθεστώς, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της για τα άλλα έτη.
Το άσχημο είναι ότι αν μπούμε σε αυτό το καθεστώς, θα τεθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, καθώς η Ελλάδα θα βρίσκεται με το πιστόλι στο κρόταφο και χωρίς επιλογή.
Τα σενάρια και η στάση της ΕΚΤ
Κρίσιμο σημείο είναι το πόσο θα διαρκέσει η "επιλεκτική" χρεοκοπία, κάτι που εξαρτάται από την στάση της ΕΚΤ, από το αν δηλαδή θα συνεχίσει να δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα ή όχι.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση "επιλεκτικής" χρεοκοπίας δεν θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η στάση θα αλλάξει, αν όμως δεν το κάνει τότε υπάρχουν δυο σενάρια.
*Το πρώτο είναι η Ελλάδα να μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς για μικρό χρονικό διάστημα -δυο ή τρεις μήνες- κάτι που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα αντέξουν και δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
*Το δεύτερο, είναι να διαρκέσει αρκετά και τότε οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι αν η "επιλεκτική χρεοκοπία" κρατήσει για ένα ή δύο χρόνια, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν έλλειψη ρευστότητας, κάτι που θα έχει άμεση επίδραση στην καθημερινότητα του πολίτη.
Η ήδη ταλαιπωρημένη αγορά θα ξεμείνει από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και θέσεις εργασίας θα χαθούν. Επίσης θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας. Τα ράφια θα αρχίσουν να αδειάζουν και δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες σε καύσιμα.
Αν το χειρότερο σενάριο γίνει πραγματικότητα, θα πρέπει η Ευρωζώνη να παράσχει μεγάλη οικονομική στήριξη στην Ελλάδα και όπως γίνεται αντιληπτό θα απαιτηθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Αξιολογηθήκαμε: επιλεκτική χρεοκοπία
Η ουσία του Eurogroup είναι οτι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δεχθούν να μπεί η Ελλάδα στην κατηγορία αξιολόγησης «επιλεκτική χρεοκοπία» απο τους οίκους αξιολόγησης. Το όφελος απο αυτή την απόφαση είναι οτι αν μπούμε στην κατηγορία αυτή, τότε εκείνοι μπορούν να μας επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, να επιτρέψουν την επαναγορά ομολόγων μας στη δευτερογενή αγορά και να μειώσουν το επιτόκιο μας. Αν τα κάνουν όλα αυτά, , εμείς θα συζητήσουμε όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος να δώσουμε εμπράγματες εγγυήσεις για τα νέα δάνεια, δηλαδή να υποθηκεύσουμε περιουσιακά στοιχεία μας, κατά πάσα πιθανότητα να τους δώσουμε ώς εγγύηση τις μετοχές της εταιρίας αποκρατικοποιήσεων στην οποία θα περιέλθει η περιουσία του δημοσίου.
Το πράγμα έχει ώς εξής: Η αξιολόγηση «επιλεκτική χρεοκοπία» ή «selective default” είναι μια κατηγορία χαμηλότερα απο αυτή στην οποία μας έχουν κατατάξει σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης ( κατηγορία C) αλλά είναι και μια κλίμακα υψηλότερα απο την κατηγορία της “πτώχευσης” (κατηγορία D) . Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία ‘επιλεκτική πτώχευση” μπαίνει κάποια χώρα όταν δεν πληρώσει μια υποχρέωση της, αλλά μπορέσει να πληρώνει τις υπόλοιπες απο εκεί και πέρα.
Η παραμονή στην κατηγορία “επιλεκτική πτώχευση” είναι μικρής διάρκειας δηλαδή λίγων ωρών ή μιας ημέρας. Στη συνέχεια η χώρα επανέρχεται στην κατηγορία C.
Το πράγμα ακούγεται και είναι μπερδεμένο. Όμως όλο αυτό συμβαίνει διότι οι οίκοι αξιολόγησης είπαν στους ευρωπαίους οτι αν επιμηκύνουν το χρέος μας που ανήκει σε ιδιώτες (τραπεζικά ιδρύματα κλπ) τότε θα μας ρίξουν σε αυτή την κατηγορία. Οι Ευρωπαίοι δέχονται να μπούμε σε αυτή την κατηγορία, αρκεί να μη μπούμε στην κατηγορία της πτώχευσης, διότι εκεί πλέον το πράγμα δεν σώζεται.
Με τον τρόπο αυτό και τη σύντομη παραμονή μας στην κατηγορία «επιλεκτική πτώχευση» εξασφαλίζεται και η επιμήκυνση της διάρκειας του χρέους και η συμμετοχή ιδιωτών και η αποφυγή του πιστωτικού γεγονότος και η αποφυγή πληρωμής των cds.
Παράλληλα το ετήσιο κόστος αποπληρωμής των χρεών μας μειώνεται, η πτώχευση της χώρας αποκλείεται και το τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτείται και δεν πτωχεύει. Η λύση αυτή ανοίγει το δρόμο για μια «ευρωπαική λύση» στο πρόβλημα των κρατικών χρεών. Μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί.
Πηγή: nooz.gr / news247.gr / Πρώτο Θέμα
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:
Θα εμφανίζεται ως εξής: Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία; Τι ακολουθεί;
|