Γιορτάζει ο Τιμόθεος

Κρέας για ..φάγωμα αλλά φτιαγμένο σε εργαστήριο

Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες

Κρέας για ..φάγωμα αλλά φτιαγμένο σε εργαστήριο - Tεχνολογία
Έτοιμο για κατανάλωση θα είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο το πρώτο βιο-λουκάνικο από τεχνητό κρέας που θα παράγεται σε εργαστήριο, χωρίς να απαιτείται η σφαγή ζώου. Το χάμπουργκερ… του σωλήνα, το οποίο ετοιμάζουν Ολλανδοί επιστήμονες, θα αποτελείται από χιλιάδες βλαστικά κύτταρα ζώων, τα οποία μετά τον πολλαπλασιασμό τους θα δημιουργήσουν τμήματα μυϊκού ιστού, που θα εξελιχθούν σε κομμάτια εργαστηριακού κρέατος.
Βέβαια, όλη αυτή η περιγραφή, σίγουρα δεν ..ανοίγει την όρεξη!

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το «New Scientist», έχουν προχωρήσει οι πειραματισμοί με κύτταρα χοίρων και σε λίγους μήνες πιστεύουν ότι θα έχουν έτοιμο το πρώτο «χοιρινό του σωλήνα». Eδώ και περίπου δέκα χρόνια, επιστήμονες προσπαθούσαν να κατασκευάσουν πραγματικό, βρώσιμο κρέας στο εργαστήριο, όμως κανείς τους δεν είχε καταφέρει να παράγει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα ωστόσο με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, το πρώτο τεχνητό λουκάνικο - που δεν προϋποθέτει τη σφαγή ζώου- είναι πλέον θέμα μόλις έξι μηνών. «Είμαι αισιόδοξος ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε και μπιφτέκι», δήλωσε ο επικεφαλής τους Μαρκ Ποστ, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο.


Πώς φτιάχνεται το βιο-λουκάνικο;

Στα πειράματά τους, ο Ποστ και η ομάδα του χρησιμοποιούν κυρίως κύτταρα χοίρων. Πρόσφατα εφάρμοσαν μια μέθοδο που επιτρέπει την ανάπτυξη μυών σε συνθήκες εργαστηρίου, μέσω της χορήγησης εμβρυικού ορού από άλογο σε βλαστοκύτταρα γουρουνιών. Με τον τρόπο αυτό κατόρθωσαν να δημιουργήσουν λωρίδες μήκους 2,5 εκατοστών και πάχους 0,7 εκατοστών, που μοιάζουν με μύες.

Τις λωρίδες αυτές τις υποβάλλουν καθημερινά σε μία διαδικασία που τους επιτρέπει να «θρέψουν» και να αποκτήσουν την υφή πραγματικών μυών και έπειτα τις απλώνουν σε ταινίες τύπου «Βέλκρο» προκειμένου να απομακρύνουν τα κύτταρα από την επιφάνειά τους.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, η εμφάνισή τους δεν ικανοποιεί το Μαρκ Ποστ, αφού ακόμη και μετά από όλη αυτή την επεξεργασία, οι λωρίδες δεν μοιάζουν με το κρέας που θα έβρισκε κανείς στην αγορά. «Είναι λευκό γιατί δεν έχει αίμα, ενώ έχει πολύ λίγη μυοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη που περιέχει σίδηρο», λέει ο επιστήμονας. «Αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη μυοσφαιρίνη για να του δώσουμε χρώμα».


Εμπόδια και διλήμματα

Ακόμη και εάν ο Ποστ πετύχει το στόχο και δημιουργήσει ένα πραγματικά ελκυστικό στο μάτι κομμάτι κρέας, άγνωστο παραμένει ποιος θα ήταν πρόθυμος να το καταναλώσει. Όπως επισημαίνουν συνάδελφοί του, καταρχάς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι γεύση θα είχε. Παράλληλα, αυστηροί κανονισμοί διασφαλίζουν ότι ένα τέτοιο προϊόν δεν θα φθάσει στο πιάτο του καταναλωτή.

Κι ενώ από τη μία, η παρασκευή κρέατος στο εργαστήριο έχει τα οφέλη της - για τα ίδια ζώα, για το περιβάλλον κ.λπ.- μένουν να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, όχι μόνο ηθικής φύσης, αλλά π.χ. για τυχόν επιπτώσεις από την κατανάλωσή του στην υγεία.

Όποιος πάντως είναι ανοιχτός σε πραγματικά νέες γεύσεις, θα πρέπει να διαθέτει και πολύ βαθιά τσέπη, αφού σύμφωνα με τον Ποστ, η δημιουργία του πρώτου... μπέργκερ του σωλήνα θα στοιχίσει περίπου 250.000 ευρώ!

Σε ένα χρόνο πρόκειται να γίνει το ίδιο και με το μοσχαρίσιο κρέας, ενώ θα ακολουθήσουν πειράματα με άλλου τύπου κρέας (κύτταρα από αρνί, κοτόπουλο κ.ά.).

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να προκαλέσει την αποδοχή των φιλοζωικών σωματείων που αντιδρούν στις μαζικές σφαγές ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Επίσης, θα εγείρει και διλήμματα σχετικά αν το εργαστηριακό κρέας θα είναι ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον και ποιες επιπτώσεις θα έχει η τυχόν παραγωγή του σε ευρεία κλίμακα.

Πηγή: SigmaLive / Ζούγκλα/ Ναυτεμπορική



Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:



Θα εμφανίζεται ως εξής: Κρέας για ..φάγωμα αλλά φτιαγμένο σε εργαστήριο



Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΝέα και ΠερίεργαΤεχνολογία και Επιστήμες




Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 2364
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 5 / 5
Αριθμός Ψήφων: 1

Παρόμοια θέματα

Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας The Digital Gate: Ένας διαγωνισμός-πρόσκληση για καινοτόμες...
1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα 1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα Το ένα δισεκατομύριο ευρώ φτάνει και ίσως ξεπερνάει κάθε...
Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη ή που θα κάνουν άλλα...
Περισσότερα για Tεχνολογία

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις