Γιορτάζει η Ζηνοβία

Μας κάνουν τα ηλεκτροσόκ εξυπνότερους;

Tεχνολογία : Τεχνολογία και Επιστήμες

Μας κάνουν τα ηλεκτροσόκ εξυπνότερους; - Tεχνολογία
Μια νέα μη επεμβατική μέθοδος έρχεται να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται στα μαθηματικά συμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς με λίγα ακίνδυνα ηλεκτρικά σοκ στον εγκέφαλο θα μπορεί κάποιος να βελτιώσει τις ικανότητές του να λύνει μαθηματικά προβλήματα κι ασκήσεις.

Νέα έρευνα καθηγητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δείχνει ότι το ηλεκτροσόκ σε μικρές δόσεις μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις στα Μαθηματικά!

Οι ερευνητές της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», σύμφωνα με το Science, το Nature και το New Scientist, πραγματοποίησαν πειράματα με δύο ομάδες φοιτητών των 25 ατόμων η κάθε μία.

Χαμηλής ισχύος (έως ενός μιλιαμπέρ) και ταχείς ηλεκτρικοί παλμοί διοχετεύτηκαν μέσω δύο ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των εθελοντών της πρώτης ομάδας για 20 - 40 λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες.

Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν υποστεί το μικρό ηλεκτροσόκ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα, στην οποία δεν είχε εφαρμοστεί η ίδια τεχνική, αν και οι εθελοντές νόμιζαν ότι και σε αυτούς είχε υπάρξει ηλεκτρική διέγερση (ένα είδος «πλασέμπο»).

Ορισμένες μαθηματικές πράξεις (π.χ. πολλαπλασιασμός αριθμών) οι φοιτητές της πρώτης ομάδας τις έλυναν με το μυαλό τους δύο έως πέντε φορές πιο γρήγορα, όταν είχε προηγηθεί το ήπιο ηλεκτροσόκ.

Εξι μήνες μετά, υπήρχε ακόμα ταχύτητα αυξημένη έως 28% στη διενέργεια των νοητικών μαθηματικών πράξεων.

Αν οι μελλοντικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι όντως η μέθοδος (που ονομάζεται «διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου») «δουλεύει» και είναι ασφαλής για την υγεία, είναι πιθανό κάποια μέρα να αξιοποιηθεί ευρέως σε κλινικές και σχολεία για να βελτιώσει τις επιδόσεις όσων υστερούν στα μαθηματικά.

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όσους δεν τα πάνε καλά με τους αριθμούς, που είναι περίπου το 20% του πληθυσμού», δήλωσε ο Ρόι Κοέν Καντός, ο οποίος επεσήμανε ότι η βελτίωση των μαθηματικών ικανοτήτων φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον επί έξι μήνες μετά την «θεραπεία».

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από αυτό τον ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι είναι μικρό το δείγμα των ατόμων που υποβλήθηκαν σε νέα τεστ μετά από ένα εξάμηνο.

Πάντως, ακόμα και οι σκεπτικιστές νευροεπιστήμονες, αναγνώρισαν ότι η βρετανική τεχνική είναι πολλά υποσχόμενη.

Είναι σημαντικό, όπως τόνισαν οι ερευνητές, πως η ποσότητα του διοχετευόμενου ηλεκτρισμού είναι πολύ μικρή και τελείως ανώδυνη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην νιώθουν καν το ρεύμα που διαπερνά τον κρανίο τους.

Οι νευροεπιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι, με ποιο βιολογικό μηχανισμό «δουλεύει» η νέα τεχνική, η οποία δημιουργεί ένα είδος τυχαίου ηλεκτρικού «θορύβου» μέσα στο κρανίο.

Πιστεύουν, ότι μάλλον βελτιώνει την ικανότητα των νευρώνων (εγκεφαλικών κυττάρων) να συγχρονίζονται και να επεξεργάζονται έτσι καλύτερα τις πληροφορίες, συνεπώς και τους αριθμούς, με τον ίδιο τρόπο που η σωματική άσκηση γυμνάζει τους μυς.

Ο Ρόι Κοέν Καντός προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι επ’ ουδενί δεν πρέπει να δοκιμάσουν μόνοι τους να διεγείρουν ηλεκτρικά τον εγκέφαλό τους, καθώς κινδυνεύουν να του κάνουν ζημιά.

Ακόμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μέθοδος μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί, πέρα από τα μαθηματικά, σε όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια, έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν γενικότερες μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγή: τα ΝΕΑ, Ημερησία



Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:



Θα εμφανίζεται ως εξής: Μας κάνουν τα ηλεκτροσόκ εξυπνότερους;



Σχετικές Θεματικές Ενότητες

Θέματα γενικού ενδιαφέροντοςΝέα και ΠερίεργαΤεχνολογία και Επιστήμες




Συντάκτης: LavantiS
Αναγνώσεις: 1173
Εκτύπωση Εκτύπωση

Βαθμολογία άρθρου:

Μέση βαθμολογία: 4 / 5
Αριθμός Ψήφων: 1

Παρόμοια θέματα

Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας Καινοτόμες Ψηφιακές Υπηρεσίες αναζητά το Αεροδρόμιο της Αθήνας The Digital Gate: Ένας διαγωνισμός-πρόσκληση για καινοτόμες...
1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα 1 δις ευρώ το χρόνο ο τζίρος από τα προσωπικά μας δεδομένα Το ένα δισεκατομύριο ευρώ φτάνει και ίσως ξεπερνάει κάθε...
Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Ανοια προκαλεί στους αστροναύτες η κοσμική ακτινοβολία Οι αστροναύτες που θα πάνε στον Άρη ή που θα κάνουν άλλα...
Περισσότερα για Tεχνολογία

Δημοφιλέστερα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
..Τα πιο δημοφιλή

Δημοσιεύτηκαν πρόσφατα

Sweet Charity στο θέατρο Badminton Sweet Charity στο θέατρο Badminton Το αριστούργημα του μίστερ μιούζικαλ Μπομπ Φόσι, δημιουργού...
Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Η Βίκυ Καγιά απέλυσε την μητέρα της! Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, από το ξεκίνημα της...
Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Αποστολή: Άνθρωπος και Περιβάλλον Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ....
Περισσότερα στα Αρθρα μας

Πολυ-ψηφισμένα

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Αλλες κατηγορίες και νέα

Υψηλότερη αξιολόγηση

Δεν βρέθηκαν προσφατες δημοσιεύσεις
Κι άλλες ειδήσεις