Ελεύθερη είσοδος στους γυμνούς
Τετάρτη, 03 Αύγ 2005 @ 16:25
Περίεργα : Νέα και Περίεργα
Στην Αυστρία το θερμόμετρο δείχνει τους 36 βαθμούς Κελσίου και οι Βιεννέζοι, ασυνήθιστοι στις υψηλές θερμοκρασίες, το αντιμετωπίζουν με τον πιο... καλλιεργημένο τρόπο: μέσω της τέχνης. Η ιδέα ανήκει στους διοργανωτές της έκθεσης "Η Γυμνή Αλήθεια", με έργα ερωτικής τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα, οι οποίοι υποσχέθηκαν δωρεάν είσοδο σε όσους επισκέπτες προσέλθουν να θαυμάσουν του πίνακες φορώντας μόνο το μαγιό τους ή ακόμα καλύτερα, όπως τους γέννησε η μητέρα τους.
Η πρόσκληση για "απελευθέρωση από ό,τι περιττό", όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους φιλότεχνους διαφόρων ηλικιών. Άλλωστε, όπως δηλώνει η ιδρύτρια του Μουσείου Ελίσαμπετ Λέοπολντ, "τα γυμνά σώματα είναι πιο όμορφα από εκείνα που φέρουν ρούχα".
Θέλαμε να κάνουμε ένα πείραμα, παραδέχεται ο οικονομικός διευθυντής της πινακοθήκης, Πέτερ Βάινχεουπλ, να δημιουργήσουμε ένα μίνι-σκάνδαλο, ανάλογο με εκείνο που προκάλεσαν έναν αιώνα πριν στη ρωμαιοκαθολική βιεννέζικη κοινωνία τα τολμηρά έργα των εκτιθέμενων καλλιτεχνών, όπως αυτά του Κλίμτ.
Το σκάνδαλο όμως αποσοβήθηκε. Τα ήθη έχουν αλλάξει και η Αυστρία διαθέτει πλέον φημισμένο "πυρήνα" ορκισμένων γυμνιστών. Έτσι όχι μόνο δεν βρέθηκε κανείς να χαρακτηρίσει "απρεπή" τα έργα του Κλιμτ –κάτι που συμβεί στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν-, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν στα εγκαίνια με μαγιό και κάποιοι πιο τολμηροί, χωρίς ούτε καν αυτό. Δεκάδες και οι κάμερες που έσπευσαν να απαθανατίσουν το γεγονός. "Σιγά το πράγμα" λέει ένας από τους επισκέπτες, ο 20χρονος Μάριο Βορχεμς, ο οποίος ήρθε να δει τα έργα με το μαγιό του. "Αφού έτσι ερχόμαστε στο κόσμο. Γιατί να μην μπορούμε να περιφερόμαστε χωρίς τα ρούχα μας που και που;", αναρωτιέται..
Στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 22 Αυγούστου, περιλαμβάνονται 180 έργα από διάφορους καλλιτέχνες, με έμφαση στον Έγκον Σίλε (1890-1918), τον Γκούσταβ Κλίμτ (1862-1918) και τον Όσκαρ Κοκόσκα (1886-1980). Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από τον πίνακα "Nude Veritas", που ζωγράφισε ο Κλιμτ το 1899.
Πηγή: ert.gr
Για να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο σε αυτό το άρθρο και να το αναφέρετε / εμφανίσετε στο δικό σας blog/ιστολόγιο, website, άρθρο ή όπου αλλού θέλετε, μπορείτε να κάνετε copy & paste τον παρακάτω HTML κώδικα:
Θα εμφανίζεται ως εξής: Ελεύθερη είσοδος στους γυμνούς
|