Στάλθηκε: Κυριακή 20 Μαι 2007, 23:02 GMT Τίτλος Μηνύματος: Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία της φαλάκρας
Τα ποντίκια με βαθιές πληγές στο δέρμα μπορούν να αναπτύξουν νέο τρίχωμα, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ – ένα εύρημα που χαρίζει ελπίδες ότι είναι πιθανό να επινοηθεί ένα φάρμακο για την φαλάκρα.
Τα ποντίκια ανέπτυξαν εκ νέου τρίχωμα στην περιοχή της πληγής μέσω μοριακών μηχανισμών παρόμοιων με αυτών που συμβαίνουν κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι τα θηλαστικά διαθέτουν πολύ ισχυρότερες αναγεννητικές ικανότητες απΆ όσες πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί. Αν και ορισμένα αμφίβια μπορούν να αναγεννούν ακρωτηριασμένα άκρα και μερικά ερπετά να αναγεννήσουν την ουρά τους, η αναγέννηση στα θηλαστικά είναι πολύ πιο περιορισμένη.
Ο δρ Γιώργος Κωτσαρέλης, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια, που ήταν επικεφαλής της νέας μελέτης, είπε ότι τα νέα ευρήματα διαλύουν το δόγμα που θέλει την απώλεια των μαλλιών μόνιμο πρόβλημα σε ζώα και ανθρώπους, επειδή όταν καταστραφούν οι θύλακες των τριχών δεν αναγεννώνται.
Κατά τον δρα Κωτσαρέλη, τα νέα ευρήματα μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για φάρμακα για την ανδρικού τύπου αλωπεκία (την φαλάκρα), για άλλα είδη τριχόπτωσης, καθώς και για άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τους θύλακες των τριχών, όπως η ακμή και η υπερτρίχωση.
Οι αναγεννημένοι θύλακες λειτούργησαν φυσιολογικά στα ποντίκια, ενώ το νέο τρίχωμα των ζώων αναπτύχθηκε περνώντας απΆ όλα τα αναμενόμενα στάδια – και τελικά έγινε πλούσιο όπως το παρακείμενο, με εξαίρεση ότι δεν διέθετε χρωστικές ουσίες και γιΆ αυτό ήταν άσπρο (τα ποντίκια είχαν γκρι τρίχωμα, και έτσι η διαφορά ήταν αισθητή).
Ωστόσο, αυτή η διαφορά μπορεί να μην συμβεί στους ανθρώπους όταν τα νέα ευρήματα μετουσιωθούν σε φάρμακο για την φαλάκρα, κατά τον δρα Κωτσαρέλη, διότι το ανθρώπινο σύστημα μελάγχρωσης (μελανίνη είναι η χρωστική ουσία που προσδίδει στο δέρμα και στα μαλλιά το χρώμα τους) διαφέρει σημαντικά από αυτό των ποντικιών.
Το όλο επίτευγμα έγινε πιθανό χάρη στην χορήγηση των επονομαζόμενων πρωτεϊνών Wnt, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των θυλάκων. Οι ερευνητές χορήγησαν πρόσθετες πρωτεΐνες Wnt στα ζώα, διπλασιάζοντας τον αριθμό των νέων θυλάκων που δημιουργήθηκαν.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα σε αυτό το forum ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να απαντήσετε σε μηνύματα αυτού του forum ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να αλλάξετε τα μηνύματα σας σε αυτό το forum ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να διαγράψετε τα μηνύματα σας από το forum ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ψηφίσετε σε δημοψηφίσματα σε αυτό το forum